Daniel Funeriu: “Proba transdisciplinară de la Bac îi încurajează pe elevi să înveţe la toate materiile”

Elevii de clasa a XII-a vor susţine examenul de Bacalaureat, potrivit proiectului Legii educaţiei, la trei materii – limba română, o materie corespunzătoare profilului şi o probă transdisciplinară -, a afirmat, luni, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit acestuia, introducerea probei transdisciplinare are drept scop încurajarea elevilor să înveţe la toate materiile.

“Am adus mai multă substanţă Bacalaureatului prin introducerea unei a treia probe în examen (proba transdisciplinară – n.r.). (…) Am introdus o separare între elementul principal în jurul căruia se învârte curriculumul, o probă transdisciplinară din ştiinţele naturale sau socio-umane. Copiii învaţă, în ultimul an, doar la materiile la care vor da examen şi atunci, pentru a-i încuraja să înveţe la toate materiile, va exista această probă”, a explicat Funeriu.

Guvernul a adoptat, luni, în şedinţă extraordinară, proiectul Legii educaţiei, care urmează să fie înaintat Parlamentului spre dezbatere şi aprobare. De altfel, ministrul Educaţiei a declarat că noua lege din domeniu este perfectibilă, motiv pentru care el va rămâne deschis dialogului cu toţi partenerii sociali implicaţi în procesul de învăţământ, de la organizaţiile de părinţi sau studenţeşti, până la sindicate.

Noul proiect al Legii educaţiei prevede o programă aerisită, evaluări periodice, competenţe în locul acumulării de informaţii, includerea clasei a IX-a în gimnaziu, deschiderea unui cont educaţional reprezentând sprijinul acordat de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă, susţinere financiară pentru elevii săraci în perioada liceului. Primele examene mai importante ar urma să fie susţinute la finalul clasei a VI-a şi ar cumula atât limba română şi limbile străine, cât şi ştiinţe precum matematica, fizica, chimia, biologia. Aceste rezultate ar urma să fie incluse în portofoliul fiecărui elev, iar profesorilor să le arate la ce nivel se află acesta, pentru a-l pregăti în consecinţă.

Una dintre prevederile importante ale proiectului de lege se referă la faptul că elevii din familiile sărace vor fi susţinuţi financiar de stat pe toată durata liceului, iar cei care nu vor dori să mai continue studiile vor putea face la 16 ani – vârsta de angajare în UE – diverse stagii de ucenicie. În cazul în care noua lege va fi adoptată de Parlament în actuala formă, copiii vor petrece mai puţin timp la ore, datorită programei şcolare, iar dascălii se vor putea ocupa de cei care au un ritm de învăţare mai lent.


Părinţii vor trebui să plătească amenzi în cazul în care copiii absentează de la cursuri, dar vor juca un rol mai important în sistem, în sensul că vor putea decide sancţiunea pentru un profesor care greşeşte sau chiar ce materii să studieze copiii, pentru că, alături de comunitatea locală, vor avea o pondere de 50% în consiliile de administraţie ale şcolilor. AGERPRES