SEMNAL EDITORIAL: “Fundamentele pedagogiei”

fundamentele_pedagogiei.jpgEditura Polirom a publicat volumul “Fundamentele pedagogiei”, scris de Sorin Cristea. Cartea a aparut in colectia “COLLEGIUM.Stiintele educatiei”, are 400 de pagini si poate fi achizitionata la pretul de 37 RON.

Prin cele trei sectiuni ale sale, volumul reprezinta o introducere in pedagogia generala si acopera o zona semnificativa din teoria curriculumului (curriculumul tratat ca paradigma, mod de abordare a teoriei pedagogice), avand deschidere catre teoria instruirii si a evaluarii.

Prima parte analizeaza statutul epistemologic al pedagogiei ca stiinta socioumana specializata in studiul educatiei, in timp ce a doua sectiune defineste si discuta, din perspectiva paradigmei curriculumului, conceptele pedagogice fundamentale, aflate la baza demersului epistemic al tuturor stiintelor educatiei. Ultima parte analizeaza directiile principale de evolutie a educatiei: educatia permanenta, autoeducatia si valorificarea deplina a educabilitatii. Fundamentele pedagogiei constituie o lectura utila pentru practicienii si specialistii in stiintele educatiei, precum si pentru studentii de la facultatile de profil.

Din cuprins mentionam capitolele: “Perspective de analiza a pedagogiei ca stiinta”; “Specificul pedagogiei ca stiinta socioumana”; “Evolutia pedagogiei. De la pedagogie la stiintele educatiei”; “Definirea si analiza conceptului pedagogic de educatie”; “Continuturile generale ale educatiei”; “Contextul in care se realizeaza educatia”; “Managementul sistemului de invatamint”; “Evolutia educatiei din perspectiva paradigmei curriculumului”.