Andrei Marga: “Universitatea Babeş-Bolyai este cea mai comprehensivă universitate din ţară”

marga andrei2.jpgRectorul Universităţii Babeş-Bolyai, prof. univ. dr. Andrei Marga, a deschis vineri, în faţa unui auditoriu alcătuit din reprezentative nume ale vieţii academice, culturale şi politice din România, ceremonia dedicată aniversării a 90 de ani de la întemeierea instituţiei clujene de învăţământ superior.

”La 19 mai 1919, se punea în mişcare procedura de întemeiere a Universităţii româneşti din capitala Transilvaniei. La 1 noiembrie 1919 noua universitate îşi deschidea porţile iar la 1 februarie 1920 suveranul de atunci al României, regele Ferdinand I, rostea discursul inaugural în Aula Magna” – a declarat, la ceremonie, rectorul universităţii.

Profesorul Andrei Marga a amintit că în intervalul mai 2009 – aprilie 2010, în instituţia clujeană de învăţământ superior s-au desfăşurat reuniuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale, reuniuni de organizaţii internaţionale, manifestări artistice şi sportive, comemorări şi vernisaje, care au celebrat 90 de ani de învăţământ superior românesc la Cluj. Totodată, a fost organizat Forumul Universitar Clujean, care a permis oricărui doritor să-şi exprime părerea asupra trecutului, prezentului şi viitorului acestei universităţi.

”În 1994, la aniversarea a 75 de ani ai Universităţii româneşti din Cluj, desfăşurată în prezenţa preşedintelui de atunci al României, Ion Iliescu, am arătat că Universitatea Babeş-Bolyai se află pe direcţia dezlegării de probleme înrădăcinate în nefaste decenii trecute, precum carenţele de infrastructură, criza de specialişti în unele facultăţi şi uzura morală a calificării în unele cazuri. În 1999, la aniversarea a 80 de ani ai instituţiei, desfăşurată în prezenţa preşedintelui Emil Constantinescu, am evocat indiciile care atestau că Universitatea a depăşit condiţia universităţilor uzuale şi se profilase nu doar în cadrul naţional, ci şi în contextul european” – a arătat profesorul Andrei Marga.


Rectorul a subliniat că UBB întruchipează, prin organizarea multiculturală hotărâtă în 1995, cea mai mare şi cea mai complexă universitate plurilingvă de pe continent. Cu peste 50.000 de studenţi, UBB este printre universităţile majore cu studii în limba română din România, este a patra universitate cu studenţi maghiari din lume, este una dintre cele mai mari universităţi cu studii în limba germană din afara ţărilor germanofone, este una dintre universităţile cele mai performante în studii iudaice din Europa, a evidenţiat Marga. Amintind că prin cercetările sale ştiinţifice, UBB se situează în jurul poziţiei 600 în clasamentele internaţionale, profesorul Marga a afirmat că infrastructura generală a instituţiei este socotită astăzi comparabilă – după un efort major de investiţii – cu cea a universităţilor europene de referinţă.


”Universitatea Babeş-Bolyai este cea mai comprehensivă universitate din ţară – pregătind profesori, economişti, ingineri, jurişti, teologi, psihologi, filosofi, sportivi şi artişti – şi una dintre cele mai comprehensive de pe continent; este universitatea cu cea mai bogată reţea de studii teologice de pe continent; este universitatea cu unul dintre cele mai largi angajamente lingvistice din Europa, la cele trei limbi clasice – ebraică, greacă şi latină – adăugându-se programe în douăzeci şi două de limbi; este universitatea cu cea mai amplă reţea de colegii amplasate în regiune, din ţară; este universitatea cu una din cele mai solide tradiţii de cercetări experimentale din România; este, în România, universitatea ce a găzduit reuniuni continentale ale asociaţiei universităţilor; este universitatea ce şi-a asumat, prin însăşi Carta sa, înţelegerea cuprinzătoare a funcţiilor universităţilor de referinţă: acelea de a asigura învăţământ efectiv superior, învăţare performantă, cercetare ştiinţifică competitivă, servicii calificate către comunitate, contribuţie la înţelegerea de sine culturală a societăţii, la democratizare şi integrare euroatlantică” – a spus rectorul Andrei Marga.

El a apreciat că se poate spune cu temei că aniversarea a 90 de ani de la întemeierea Universităţii româneşti din Cluj găseşte instituţia de învăţământ superior ”la un nivel fără precedent al dezvoltării universitare autohtone, cu o precisă şi extinsă ancorare în nevoile culturale, ştiinţifice şi tehnologice din Transilvania, cu o contribuţie majoră la modernizarea României şi cu o prezenţă internaţională diversificată”.

”Sunt dator să consemnez împrejurarea că din 1993 încoace nu a fost înregistrată nicio plângere a vreunui cadru didactic sau student care să acuze discriminări etnice. Se poate spune cu temei că niciodată în principala universitate din Transilvania nu au studiat mai mulţi români. Niciodată nu au studiat mai mulţi maghiari. Niciodată nu au fost mai multe oportunităţi pentru germani. Niciodată limba ebraică şi istoria poporului evreu nu au fost studiate atât de extins. Niciodată alte grupuri etnice nu au fost reprezentate la nivelul de astăzi” – a susţinut rectorul. În încheierea discursului rostit la ceremonia aniversară, rectorul Andrei Marga a adus un elogiu tuturor celor care au contribuit la întemeierea universităţii româneşti din Cluj.


”Aduc un omagiu sincer celor care de-a lungul istoriei universităţii clujene i-au asigurat acesteia performanţele şi renumele. Mulţumesc din toată inima corpului academic, studenţilor şi tuturor celor care însufleţesc astăzi, cu efortul, competenţa şi iniţiativele lor, Universitatea Babeş-Bolyai” – a afirmat rectorul Andrei Marga. AGERPRES