Creativitatea este la ea acasă la Universitatea “Petre Andrei” din Iași

upa iasi conf.jpgPsihologi practicieni, profesori, masteranzi și studenti și-au dat întâlnire la finele săptămânii trecute în Aula Magna a Universității “Petre Andrei” din Iași, unde a avut loc cea de-a VII-a ediție a Simpozionului Național Kreatikon, organizat de Facultatea de Psihologie și Științele Educației în colaborare cu Școala “Al. Vlahuță”.

Decanul Facultății de Psihologie și Știintele Educației de la UPA din Iași, conf. univ. dr. Mariana Caluschi, s-a declarat încântată de faptul că simpozionul Kreatikon și-a făcut prieteni de seama de-a lungul celor șapte ani de existență în viața academică românească. “Suntem o școala tânără, avem 20 de ani și mă bucur să avem prieteni peste tot. Țin să mulțumesc tuturor colaboratorilor care fac în fiecare an posibilă această întâlnire în care dezbatem despre creativitate, formare și performanță ”, a precizat decanul.

Printre invitații de onoare ai evenimentului s-a numarat și prof.univ.dr. Ion Mânzat, președintele Asociației Române de Psihologie Transpersonală. “Sunt prieten cu doamna profesor Caluschi de peste 10 ani și mă laud peste tot cu această prietenie. Nu pot refuza niciodata, de fiecare dată când mă invită în acest oraș al luminii”, a mărturisit acesta. Profesorul Mânzat a făcut o pledoarie pentru sinergia educației. “Educația nu se face doar în școala. Educația se face și în familie și în biserică, prin presă sau prin lectură”, a explicat acesta.

Un vechi prieten al Facultății de Psihologie de la Universitatea “Petre Andrei” din Iași este și prof.univ.dr. Traian Dinorel Stănciulescu, președintele Asociației Române de Studii Semiotice, prezent și el la eveniment. Distinsul invitat a vorbit participantilor la simpozion despre “semiotica iubirii”. “Iubirea este putința a două particule de a a fi la început impreună”, a explicat profesorul.

Inspectoratul Școlar Județean Iași a fost reprezentat la acest eveniment de prof.dr. Bogdan Constantin Neculau care a ținut să puncteze câteva aspecte legate de evoluția conceptului de creativitate, laitmotivul întâlnirii de la Iași. “M-a pasionat din timpul facultății creativitatea. Cred că este cel mai fascinant concept cu care a operat știința”, a afirmat acesta.

Pe lângă dialoguri academice, participanții s-au delectat și cu un minirecital susținut de corul elevilor de la Școala “Al.Vlahuță”.