ANOSR va propune amendamente la Legea educaţiei şi în comisia de la Senat

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) va continua să propună amendamente la proiectul legii educaţiei şi în Comisia pentru învăţământ de la Senat, a declarat vineri preşedintele organizaţiei studenţeşti, Cezar Hâj. În opinia sa, este necesară o legislaţie secundară clară, care să reglementeze modul în care se vor pune în aplicare prevederile legii.

“Atâta timp cât cerinţele noastre sunt luate în dezbatere, cât timp statul va privi studenţii ca o categorie strategică pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea României, ANOSR va participa activ în întreg procesul de reformă educaţională”, a subliniat Hâj. Potrivit liderului ANOSR, învăţământul superior se va baza pe principiul consultării partenerilor sociali în luarea deciziilor, principiul centrării educaţiei pe student.

“S-a reuşit păstrarea prevederilor privind stabilirea valorii taxelor în autonomia universităţii, precum şi dreptul la liberă alegere a cursurilor şi specializărilor, în conformitate cu normele legale în vigoare şi planurile de studiu. În ceea ce priveşte participarea studenţilor la decizii, vom fi prezenţi în Consiliul de Administraţie al universităţii, comisiile de etică, de cazări şi de calitate din universitate, Consiliul Naţional de Etică şi Management”, a precizat reprezentantul studenţilor.

Hâj a afirmat că va exista posibilitatea ca subvenţia să urmeze studentul în cazul transferului între universităţi, va exista gratuitatea accesului la asistentă şi servicii complementare precum: consilierea şi informarea studentului de către cadrele didactice în afara orelor de curs, seminar sau laboratoare, consilierea în scopul orientării profesionale, consilierea psihologică, cont e-mail, acces la baza de date specifice, posibilitatea cumulării burselor sociale şi cu alte tipuri de burse, posibilitatea primirii unor subvenţii de cazare şi pentru studenţii care nu sunt cazaţi la cămin şi creşterea posibilităţii ca studenţii să facă doi ani în unul.

“Vom avea garanţia unui minimum de 50% reduceri pentru transportul în comun, de către stat, garanţia că bursele sociale vor acoperi un minim de masă şi cazare, garanţia că statul român acordă anual burse pentru sprijinirea tinerilor de origine etnică română din ţări învecinate şi neimplicarea universităţilor în procesul de alegere a studenţilor reprezentanţi”, a susţinut preşedintele ANOSR. Vineri s-au încheiat lucrările Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor la proiectul de lege a educaţiei, ANOSR participând pe toată perioada dezbaterilor. AGERPRES