Daniel Funeriu: ”Legea educaţiei nu măreşte şi nici nu stabileşte taxele percepute de universităţi”

funeriu daniel.jpgMinistrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a respins, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, declaraţiile unor lideri ai federaţiilor studenţeşti potrivit cărora proiectul Legii educaţiei prevede majorarea taxelor în universităţi.

“Trebuie să resping formal zvonurile care sunt propagate cu rea intenţie de lideri ai anumitor federaţii studenţeşti cum că această lege ar mări taxele în universităţi. Fals, această lege nu măreşte şi nici măcar nu stabileşte taxele pe care universităţile pot să le perceapă. Doi, această lege nu măreşte taxele pentru examene”, a afirmat Funeriu, la prezentarea Legii educaţiei iniţiate de Guvern.

El a apreciat implicarea federaţiilor studenţeşti în dezbaterile publice şi în discuţiile Camerei Deputaţilor şi le-a mulţumit atât parlamentarilor din arcul guvernamental, cât şi celor din opoziţie pentru modificările aduse, care au “îmbunătăţit în anumite puncte” proiectul de lege. Funeriu a subliniat că proiectul izvorăşte din Pactul Naţional pentru Educaţie şi că va aduce “stabilitate, sustenabilitate şi predictibilitate sistemului care a fost victima prea multor schimbări”. Ministrul a evidenţiat noutăţile aduse prin proiectul Legii educaţiei, amintind printre acestea obligativitatea şcolarizării de la vârsta de şase ani, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, examinarea la o singură limbă străină la Bacalaureat, descentralizarea pe palierul administrării şcolilor sau centrarea programei pe formarea de competenţe.


“Ni se spunea că şcoala este mult prea centrată pe toceală. Acest lucru trebuie să se încheie”, a afirmat ministrul. El a mai spus că decredibilizarea învăţământului din România a început odată cu decredibilizarea învăţământului superior. “Acest lucru trebuie să înceteze. Trebuie un învăţământ superior perfect corelat cu piaţa muncii. Am prevăzut sporirea autonomiei universitare, dar şi creşterea răspunderii publice a universităţilor, care trebuie să înţeleagă că au un rol social major”, a completat Funeriu, care a arătat că finanţarea universităţilor urmează să fie făcută diferenţiat.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, Ion Poenaru, a declarat, luni, la protestul organizat în faţa MECTS, că proiectul Legii educaţiei prevede majorarea taxelor şcolare în funcţie de cuantumul cheltuielilor de şcolarizare. AGERPRES