Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică din Cluj sărbătoreşte 60 de ani de activitate

lic coregrafie cj.jpgLiceul de Coregrafie şi Artă Dramatică ”Octavian Stroia” a sărbătorit, vineri şi sâmbătă, prin ample manifestări, 60 de ani de activitate şi strălucite promoţii de absolvenţi care s-au afirmat în ţară şi în străinătate. La reuniunea omagială au participat peste 300 de mesageri ai artei dansului, care şi-au început pregătirea în instituţia clujeană.

Deschiderea manifestărilor a avut loc vineri, la sediul liceului, cu o emoţionantă întâlnire a absolvenţilor, pe care organizatorii au intitulat-o ”Scene de ieri, scene de azi”.

Profesori de odinioară şi membrii colectivului didactic actual s-au aflat alături, iar absolvenţii, mulţi dintre ei veniţi din străinătate la acest eveniment, au trăit, cu ochii umeziţi de lacrimi, clipele revederii colegilor şi şcolii. Ei au participat la o oră de balet clasic, rememorând, astfel, momente din tinereţe, cu conştiincioşii lor profesori precum Aurel Albu, Emilian Barteş, Mihaela Bordea, Alice Botez, Florin Ciobanu, Dorin Coşeriu, Nicolae Cristea, Paul Haţegan, Loredana Jude, Vasile Solomon, Monica Pintea Martin, Marius Gherghel, Livia Gună, Larisa Şorban, Eva Maksai, Mihai Mândruţiu, Adrian Mureşan, Iara Pamula, Eugenia Popovici sau Gabriela Taub.


”În sălile de cursuri şi de repetiţii ale liceului s-au format, de-a lungul timpului, tineri cu talent, 67 dintre ei devenind prim-balerini, 14 maeştri de balet, iar 11 coregrafi pentru spectacolele instituţiilor de operă ale ţării. Modul de pregătire a elevilor de azi ai şcolii ne interesează foarte mult, dar şi perspectivele lor de carieră. În acest an, 20 de tineri cu valori aproximativ egale – lucru îndeobşte foarte rar – vor absolvi Liceul de Coregrafie. În fiecare an, se desprind din grupul absolvenţilor cel puţin doi tineri care îşi deschid drumul spre o carieră de succes. De exemplu, întreg corpul de balet de la Opera Maghiară este alcătuit din absolvenţi ai liceului clujean”, a declarat vineri pentru AGERPRES directorul Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică, Marius Loga. El spune că dorinţa elevilor de a urma pregătirea specială la acest liceu există, dar, din păcate, sunt alţi factori care nu favorizează un număr egal cu cel din anii trecuţi de opţiuni pentru acest profil artistic.

Directorul Marius Loga a amintit, în context, că studiul dansului clasic se întinde pe perioada a opt ani, elevii renunţând la etapele obişnuite ale copilăriei, muncind din greu, iar uneori trăind cu durere accidente care le lasă urme adânci în suflet.

”Ne-am dori să existe în fiecare oraş din ţară un teatru de estradă sau de revistă, un teatru liric sau de balet. Absolvenţii noştri ar fi bucuroşi să profeseze în astfel de instituţii. La Sibiu, de pildă, a luat fiinţă, în 2007, Teatrul de Balet, cea mai mare parte a balerinilor fiind absolvenţi ai Liceului clujean de Coregrafie. În prezent, grupul de artişti de la Sibiu este capabil să prezinte spectacole complexe, de talie europeană. La Cluj-Napoca nu a apărut încă persoana providenţială care să-şi asume responsabilitatea administrativă şi financiară pentru un proiect similar”, a spus Marius Loga, evidenţiind, totodată, că în Cluj-Napoca este un public avizat, care ar aprecia cum se cuvine un astfel de proiect.AGERPRES