Punctele de vedere ale Consiliului Naţional al Elevilor sunt susţinute de Ministerul Educaţiei

funeriu daniel3.jpgMinisterul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) consideră că punctele de vedere exprimate de reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), care dezaprobă protestele anunţate de sindicatele din educaţiei, “trebuie avute în vedere” de sindicalişti în momentul în care pregătesc acţiuni menite “să prejudicieze interesul elevilor”.

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, declara marţi că, în condiţiile în care nu se va ajunge la un acord cu sindicatele din învăţământ privind încheierea anului şcolar şi desfăşurarea examenului de bacalaureat în condiţii normale, MECTS va identifica soluţiile necesare pentru evitarea prejudiciilor aduse elevilor.

“Doresc să-i asigur pe elevi şi pe părinţi că ministerul va lua toate măsurile care se impun, pentru ca elevii să finalizeze bacalaureatul. În aceeaşi măsură, îi asigur pe elevi şi pe părinţi că vor avea situaţia şcolară încheiată. În cursul zilei de joi, vom anunţa toate măsurile pe care le vom aplica. Doresc să le mulţumesc şi profesorilor care ne-au dat semnale că, într-adevăr, pun interesul elevilor mai presus de orice. Sunt convins că acest an şcolar se va încheia în condiţii bune, chiar dacă nu optime şi, încă o dată, doresc să le mulţumesc profesorilor care sunt alături de noi în această perioadă dificilă”, a afirmat Funeriu.

Consiliul Naţional al Elevilor din România şi-a exprimat, miercuri, într-un comunicat de presă, dezacordul faţă de “îngrădirea” dreptului la educaţie al elevilor, ca urmare a deciziei sindicatelor din învăţământ de a suspenda susţinerea examenelor de Bacalaureat. În opinia reprezentanţilor CNE, încheierea situaţiei şcolare şi susţinerea examenului de Bacalaureat reprezintă un proces firesc al actului educaţional la care elevii au dreptul în virtutea dreptului garantat prin Constituţie – acela la educaţie.

“Considerăm că şantajul sindicatelor, cadrelor didactice, de a refuza participării la examenul de Bacalaureat este un act josnic, iar elevii sunt folosiţi, fără acordul lor, ca masă de manipulare pentru rezolvarea unor probleme salariale. Întrucât legea presupune ca sindicatele, în caz de grevă, să asigure o treime din personal, respectiv minima funcţionare a activităţilor educative, solicităm ca organizaţiile sindicale să asigure numărul necesar de cadre didactice pentru desfăşurarea probelor de Bacalaureat, respectiv pentru repartizarea la liceu a absolvenţilor de clasa a VIII-a. “CNE îşi anunţă intenţia de a organiza marşuri de protest pe 1 iunie în toată ţara, prilej cu care să solicite respectarea dreptului la educaţie”, se arată în comunicatul CNE.AGERPRES