Oana Badea avertizează că primarii ar putea pierde capital electoral dacă nu decontează transportul profesorilor

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, a declarat, marţi, la Cluj, că în acele comunităţi în care Consiliile locale nu decontează profesorilor banii de navetă, primarii ar putea piarde alegerile. Oana Badea a explicat că în noua Lege a educaţiei a fost introdusă o prevedere care reglementează această problemă.

‘În ceea ce priveşte decontul navetei profesorilor, Ministerul Educaţiei a emis o instrucţiune care pune în aplicare prevederile Legii Educaţiei Naţionale, intrată în vigoare la 9 februarie. Rugămintea pe care o adresăm autorităţilor locale este aceea de a susţine unităţile de învăţământ pentru un act de calitate, pentru decontarea transportului’, a spus Oana Badea, într-o conferinţă de presă organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Oana Badea a explicat că dacă primarii aleg să nu facă aceste decontări, se poate deduce că nu vor nici învăţământ de calitate şi că nu se poate ca o comunitate să vrea şcoală fără să facă nici un efort. ‘Primarii riscă să piardă alegerile, dacă sunt inteligenţi alegătorii. O opţiune de genul, ‘nu decontez, dar vreau să păstrez şcoala’, înseamnă că acea autoritate alege să aibă o şcoală cu resursă umană care nu asigură calitate, lucru care nu este de acceptat. Există consilii locale şi primării unde se consideră că nu e oportună decontarea. Avem cadrul legal şi ne dorim ca fiecare comunitate să înţeleagă că dacă are nevoie de cadrele didactice trebuie să asigure decontul transportului. Să facă şi primarii un efort pentru cadrele didactice care vin în localităţile lor’, a spus Badea.

Secretarul de stat consideră că o comunicare mai atentă cu Ministerul Administraţiei şi Internelor va putea ajuta inspectoratele şcolare să înţeleagă mai bine specificul unei comunităţi locale de elevi şi de a lua decizii în consecinţă. La rândul său, Ovidiu Colceriu, secretar general al Asociaţiei Comunelor din România a explicat că aceste deconturi se pot face în funcţie de câţi bani are la dispoziţie primăria în fondul destinat salariilor profesorilor şi că problema trebuie discutată lunar în şedinţa Consiliului local. Oana Badea a participat, marţi, la ISJ Cluj la o întâlnire de lucru pentru elaborarea metodologiilor necesare aplicării Legii Educaţiei pentru inspecţia şcolară. AGERPRES