Daniel Funeriu: “77% dintre profesori au anunţat că participă la bacalaureat pe perioada grevei generale”

funeriudaniel.jpgMinistrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat joi într-o conferinţă de presă că proba la limba şi literatura străină a examenului de bacalaureat, care este programată în perioada 31 mai – 4 iunie, va avea loc.

Potrivit ministrului, 77% dintre cadrele didactice care fac parte din comisia de bacalaureat au optat să participe la examen, şi nu să-l boicoteze. Daniel Funeriu a precizat că la centrele care vor avea dificultăţi în a susţine proba de bacalaureat din cauza grevei profesorilor elevii vor fi arondaţi la centrele unde se poate susţine proba.

Ministrul a spus că profesorii evaluatori pot fi nu numai cei care au predat la clasă, ci şi de la alte clase şi chiar de la alte unităţi şcolare. Profesorii care fac parte din comisiile de bacalaureat vor fi plătiţi cu sume cuprinse între 275 şi 700 de lei, a menţionat el. “Munca suplimentară se plăteşte. Vor fi plătiţi şi cei care vin în locul celor care sunt în grevă”, a explicat demnitarul.

În opinia acestuia, fiecare copil are dreptul să fie recunoscut pentru eforturile sale. “Mult timp în societate i-am încurajat pe guralivi şi leneşi. România a fost adusă azi unde se află inclusiv pentru că nu am încurajat ceea ce trebuia să încurajăm. Nu e vina copiilor că România a fost guvernată aşa cum a fost”, a afirmat ministrul.

Funeriu a menţionat că în cursul dimineţii de joi a avut o videoconferinţă cu inspectorii generali, cărora le-a cerut să folosească toate pârghiile legale. “Am stabilit că vom avea câte o videoconferinţă zilnic până la bacalaureat. Le-am spus inspectorilor a nu depăşi cadrul legal şi să respecte dreptul la grevă, dar şi la muncă şi să nu tensioneze situaţia”, a susţinut reprezentantul MECTS.

El a respins acuzaţiile potrivit cărora ministerul ar încuraja intimidarea cadrelor didactice ca să le determine să nu participe la grevă şi a adăugat că în cazul prelungirii grevei vor fi luate măsurile potrivite la timpul potrivit. Totodată, Funeriu a subliniat că este suficient un ordin de ministru pentru a modifica metodologia de bacalaureat dacă este în favoarea elevilor.

Ministrul Educaţiei a precizat că profesorii care participă la grevă nu vor fi plătiţi, conform legislaţiei în vigoare. AGERPRES