Mircea Dumitru: “Dacă nu găseam o soluţie să le autorizăm provizoriu, nu mai aveam şcoli doctorale în nicio universitate”

dumitru_mircea1.jpgMinistrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a declarat, la reuniunea Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), de la Târgu Mureş, că dacă nu se găsea o soluţie de autorizare temporară nu mai existau şcoli doctorale în nicio universitate din România, întrucât cei responsabili nu şi-au făcut temele din timp.

”O altă soluţie în coridorul de timp pe care l-am avut la minister, decât aceea de a autoriza provizoriu şcolile doctorale, nu am putut găsi. Dacă este vreuna mai bună din punct de vedere juridic, să o discutăm. Dar să găsim o soluţie prin care şcolile doctorale totuşi să continue să funcţioneze cred că este mult mai bine decât să nu funcţionăm, pentru că acesta era contextul aplicării legii. Dacă nu aveam posibilitatea ca prin ordin de ministru să le autorizăm provizoriu, în momentul de faţă nu mai aveam şcoli doctorale la nicio universitate. Sigur că vi se pare nedrept şi chiar este nedrept ca la şcoli doctorale cu tradiţie la universităţi din România şi la şcoli care acum se dezvoltă şi cresc foarte bine, este o nedreptate să spunem că ‘suntem doar provizoriu autorizaţi’. Dar a cui e vina, dacă ştiam că legea o să se aplice implacabil din august 2016?”, a arătat ministrul, răspunzând unor nemulţumiri exprimate pe marginea provizoratului acestor şcoli, în cadrul CNR.

Mircea Dumitru a subliniat că soluţia pe care a găsit-o a fost, în primul rând, aceea de a permite înmatricularea unei noi generaţii de doctoranzi şi pentru a da posibilitatea celor deja înmatriculaţi să îşi susţină tezele de doctorat şi să primească diplomele.

”Şi ştiu că avem încă o problemă cu modul în care urmează să închei studiile de doctorat, să susţină teza şi să primească titlul de doctor cei care acum sunt înmatriculaţi în aceste şcoli. Evident că e o problemă cum anume să emită o diplomă de doctor o şcoală care este autorizată doar provizoriu. (…) Sistemul nostru – şi aici răspunderea în principal revine Ministerului Educaţiei şi agenţiilor şi mai puţin răspunderea revine direct universităţilor – are multe restanţe. Suntem restanţi! Amânăm foarte mult luarea unor decizii importante. Ştim foarte bine de ani buni înainte care sunt scadenţele pentru anumite lucruri şi pierdem foarte mult timp, foarte multă energie, discutând modele, propunând aproape până la epuizare tot felul de soluţii, dar nu reuşim să facem pasul următor şi să rezolvăm ceea ce ne cere de obicei legea. Şcolile doctorale, de când ştiam de ele că trebuie să fie evaluate şi să fie acreditate? Din 2011 ştiam şi acum suntem în octombrie 2016. Deci ştiam acest lucru, ştiam că va veni scadenţa”, a afirmat ministrul Educaţiei. AGERPRES