Cornel Antal afirmă că există un decalaj real între piaţa muncii şi opţiunile studenţilor

Rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal a declarat miercuri că există un decalaj între cererea actuală de pe piaţa muncii şi orientarea candidaţilor la studii universitare, afirmând că există o lipsă de specialişti în domeniul inginerie, în timp ce tinerii se înscriu masiv la drept şi ştiinţe economice.

El a mai atenţionat, în conferinţă de presă, asupra unui fenomen la scară naţională: studenţii evită facultăţile cu specializări în ştiinţe fundamentale, considerate neatractive, motiv pentru care acestea riscă să dispară dacă universităţile nu le susţin cu locuri bugetate. Prof. Cornel Antal a precizat că în domeniul ingineresc este o lipsă mare de specialişti în România, căutându-se tehnologi, mecanici, constructori, dar cu toate acestea, candidaţii nu se înghesuie la aceste specializări. În schimb, deşi piaţa este saturată de economişti şi jurişti, foarte mulţi candidaţi se îndreaptă spre aceste domenii.

”Noi nu-i putem opri, desigur. Dar este un decalaj de percepţie între cererea actuală de pe piaţa muncii şi orientarea studenţilor”, a afirmat rectorul. Prof. Antal a subliniat că mai sunt unele domenii, care nefiind căutate, ar putea să dispară dacă universităţile nu ar aloca locuri bugetate pentru acestea. Este situaţia ştiinţelor fundamentale – Fizică, Chimie, Matematică, Biologie – sau unele ştiinţe inginereşti, unde se prezintă foarte puţini candidaţi.

”Dacă nu am aloca locuri bugetate pe motiv că nu sunt concurenţi, ar dispărea specializările şi ar dispărea Ştiinţele de bază. Fenomenul acesta este în toată ţara, nu numai la Oradea. În toată ţara, dacă nu s-ar avea grijă de aceste domenii, ele ar dispărea pentru că nu sunt atractive”, a declarat rectorul. Rectorul a anunţat repartizarea cifrei de şcolarizare pentru Universitatea Oradea, anul universitar 2010-2011. Astfel pentru învăţământul universitar de licenţă s-au primit 1.638 de locuri bugetate, exact ca şi anul trecut, iar numărul locurilor cu taxă, aprobat de senatul UO, este de 3.716 de locuri. În total, 5.354 de locuri. Pentru studiile universitare de masterat, primul an de masterat Bologna, sunt 900 de locuri bugetate, numărul locurilor cu taxă, propuse de fiecare facultate şi aprobat de Senat, fiind de 2.075. În total, 2975 de locuri la masterat.


La studiile universitare de doctorat, vor exista 30 de locuri bugetate, la fel ca anul trecut, şi 140 de locuri cu taxă. În plus, Senatul a aprobat şi locuri pentru studii post universitare de
specializare, 125 de locuri, conform legii toate cu taxă, şi cursuri postuniversitare de perfecţionare, 485 de locuri. Universitatea de Oradea este formată din 18 facultăţi, care oferă 53 de domenii de licenţă cu 124 de specializări, 67 de specializări la master şi 10 domenii de doctorat. În cadrul universităţii îşi mai desfăşoară activitatea Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic, Departamentul pentru Învăţământ la Distanţă, Serviciul de Relaţii Internaţionale şi Departamentul de Educaţie Permanentă, cât şi 29 de centre şi colective de cercetare.


În luna mai a acestui an, Universitatea Oradea a aniversat, printr-o amplă serie de evenimente, cei 230 de ani de învăţământ superior, având ca prim punct de reper, înfiinţarea Academiei de Drepturi din localitate, în anul 1780, una din cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din Europa Centrală. AGERPRES