Daniel Funeriu: “Sunt necesare câteva ajustări pe partea de învăţământ superior în Legea Educaţiei “

funeriu daniel.jpgMinistrul Educaţiei, Daniel Funeriu şi-a exprimat marţi speranţa ca majoritatea prevederilor adoptate de Camera Deputaţilor privind învăţământul preuniversitar să fie păstrate de Senat, subliniind totodată că “sunt necesare câteva ajustări pe partea de învăţământ superior”.
“Trebuie să avem o omogenitate între învăţământul universitar public şi cel particular. Cred că structura universităţilor şi structurile de conducere ale acestora trebuie să fie aceleaşi, pentru că diplomele au aceeaşi forţă în faţa legii”, a declarat Daniel Funeriu la Senat.

Membrii Comisiei senatoriale pentru învăţământ au dezbătut, marţi, în prezenţa ministrului, primele aproximativ zece articole ale legii şi amendamentele aduse la acestea, având loc discuţii aprinse privind articolele referitoare la recunoaşterea diplomelor universitare. Potrivit ministrului Funeriu, din discuţii s-au conturat trei variante, însă din “dinamica discuţiilor” a reieşit că se va păstra forma actuală.


“O variantă ar fi aceea ca diplomele universitare să fie monopol de stat, a doua – aceea ca acestea să fie eliberate doar de universităţi, fără nicio implicare a ministerului, şi a treia variantă este cea care este în funcţie acum. Cred, din dinamica discuţiilor, că aceasta este varianta spre care ne îndreptăm”, a precizat ministrul. De asemenea, membrii comisiei au ridicat şi problemele legate de procedurile greoaie prin care trebuie să treacă un student care a studiat în străinătate pentru recunoaşterea acestor studii.


Daniel Funeriu a spus că, atunci când un student îşi parcurge o parte din curriuculum în străinătate, este de competenţa universităţii să recunoască această perioadă în care a studiat în străinătate. “În cazul în care o diplomă este obţinută în străinătate, se conturează soluţia potrivit căreia Ministerul Educaţiei ar urma să întocmească o listă a universităţilor – cele mai bune la nivel mondial – ca aceste diplome să fie recunoscute automat în România. Eu cred că studenţii noştri nu ar trebui să mai aştepte luni de zile pentru echivalarea unei diplome de la Harvard sau de la Stanford în România. Ar fi un important pas înainte, pe care eu mi-l doresc şi sper ca Senatul să accepte această variantă”, a afirmat el. Ministrul Educaţiei a precizat că este mulţumit de “dinamica discuţiilor” din Senat, exprimându-şi speranţa ca raportul să fie adoptat în termenul stabilit de Biroul Permanent – 18 iunie, iar legea să fie votată până la 30 iunie.

“În urma unor discuţii avute cu liderii de grup şi preşedintele Senatului (n.r. Mircea Geoană), am toate speranţele ca această lege va fi adoptată înainte de 30 iunie, astfel ca noua lege să-şi facă efectele înainte de 30 iunie”, a spus Funeriu. Comisia senatorială pentru învăţământ a început marţi dezbaterile pe articole, la proiectul Legii Educaţiei Naţionale, adoptat de Camera Deputaţilor. AGERPRES