Andrei Marga: “Asistăm la o deteriorare continuă a autonomiei universitare”

marga_andrei_.jpgAsistăm în România la o deteriorare continuă a autonomiei universitare, sub acţiunea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) mai ales, iar această situaţie va genera neajunsuri grave în viitor, afirmă rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), prof.univ.dr. Andrei Marga.

”Autonomia universitară nu este un cadou făcut de un guvern sau de o putere, ci un principiu de funcţionare a statului democratic. Din păcate, la noi nu se înţelege acest lucru, chiar dacă autonomia universitară este proclamată prin Constituţia României şi trebuie respectată ca atare”, a afirmat, joi, rectorul UBB, într-o conferinţă de presă.

Potrivit universitarului clujean, ”în România, oricum, autonomia universitară a fost înţeleasă restrictiv. Autonomie înseamnă, în termeni universal valabili, dreptul de a decide fără ingerinţe”. ”Inclusiv structurarea conducerii într-o universitate este obiect al autonomiei, oriunde în lumea civilizată”, a afirmat Andrei Marga. Rectorul UBB a subliniat că este dreptul unei universităţi să decidă ea însăşi ce face cu resursele umane, cu profesorii şi care sunt regulile managementului cu specialiştii de valoare. ”În prezent, asistăm la un efort de a demonta autonomia universitară.


Demontarea s-a produs în toate regimurile de dictatură din România. Carol al II-lea a făcut acest lucru, procesul a continuat imediat după 1948 şi apoi în epoca Nicolae Ceauşescu. Se pune o întrebare: spre ce ne îndreptăm, de fapt ? Atacarea autonomiei universitare este un fapt grav, condamnabil, şi va avea consecinţe grave pentru România. În primul rând, prin nerespectarea acestui principiu european, o universitate nu poate funcţiona. Autonomia a permis universităţilor să-şi procure resurse cu care să-şi desfăşoare activitatea chiar şi în condiţii economice dificile. Pentru că se reduce autonomia, se reduce implicit capacitatea de a produce resursele necesare funcţionării universităţilor”, a explicat Andrei Marga. AGERPRES