Peste 1.000 de posturi vor fi reduse în Capitală în învăţământul preuniversitar

profesori-cancelarie.jpgUn număr de aproximativ 1.100 de posturi vor fi reduse în Capitală în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, a declarat, marţi, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Cristian Alexandrescu.

Dintre acestea, 850 de posturi didactice au fost reduse în urma mişcării de personal dar acest lucru nu a afectat catedrele titularilor iar 250 de posturi din rândul personalului auxiliar şi nedidactic urmează să fie reduse începând cu data de 1 septembrie 2010. Cristian Alexandrescu a spus că a trimis o notă către unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti prin care le-a cerut la nivelul fiecărei unităţi să se întrunească o comisie paritară şi care să decidă care vor fi posturile reduse începând cu 1 septembrie 2010.

Inspectorul general a precizat că, atunci când comisiile paritare vor lua hotărârea de reducere a posturilor, trebuie să ţină seama de următoarele criterii: renunţarea la posturile vacante care nu sunt unice, de contractele de muncă ale salariaţilor care cumulează două sau mai multe funcţii sau cei care cumulează pensia cu salariul, în cazul în care la nivelul unităţii există mai multe posturi de aceeaşi natură şi unul sau mai multe dintre acestea vor fi desfiinţate. De asemenea, se urmăreşte să se procedeze la evaluarea obiectivă a performanţelor profesionale a persoanelor care le ocupă.

ISMB atrage atenţia că, potrivit legislaţiei în vigoare, concedierea nu poate fi dispusă pe durata incapacităţii temporare de muncă, pe durata concediului pentru carantină, pe durata în care femeia salariată este gravidă, pe durata concediului de maternitate şi de creştere a copilului, pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, pe durata concediului de odihnă.

“Fiecare unitate trebuie să îşi facă calculele şi să vadă de ce persoane are nevoie. Trebuie să decidă în urma unei analize foarte bine făcute. Nu se pot da oameni afară oricum”, a spus Alexandrescu. El a dat ca exemplu unităţile de învăţământ care, deşi au pază asigurată de primărie, mai au angajaţi şi alţi doi sau chiar mai mulţi paznici. Conform notei ISMB, se vor întocmi decizii de încetare a contractelor de muncă pentru angajaţii ale căror posturi vor fi reduse ţinându-se cont de prevederile Codului Muncii, decizii în care se va preciza termenul de preaviz de 20 de zile. AGERPRES