31 de unităţi şcolare din Mureş nu au nicio şansă de autorizare sanitară

Inspectorul şcolar general al judeţului Mureş, Dumitru Matei, a declarat, miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că un număr de 31 de unităţi şcolare din totalul de 866 din judeţ nu au nicio şansă de autorizare sanitară. Matei a spus că este convins că aceste şcoli nu vor primi autorizaţie sanitară de funcţionare, pentru că nu există posibilităţi în acest sens. Singura soluţie va fi igienizarea unui anumit spaţiu din clădirile respective, strictul necesar pentru a găzdui elevii, a arătat acesta.

“Vă spun deschis că sunt convins că nu vor primi autorizare, că nu există posibilităţi pentru aşa ceva. Vom lua măsuri speciale, de a igieniza dintr-un corp de clădire doar spaţiul necesar pentru instruire şi educare la efectivul de elevi care există în unitatea respectivă. Avem clădiri cu 10 săli de clasă, iar numărul de copii e de 12. Avem nevoie de o singură sală de clasă. Le-o punem la punct, le-o dotăm, le-o utilăm, dar nu putem să facem apă curentă, canalizare într-o zonă unde şcoala va fi în perioada următoare dezafectată din lipsă de copii’, a spus Matei.

În acest context, inspectorul şcolar general al judeţului Mureş a arătat că mai există un număr de 52 de unităţi şcolare în curs de autorizare, dar că acestea vor putea primi avizele necesare până la debutul noului an şcolar. Potrivit unei informări întocmite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, în unităţile şcolare care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare lipsesc apa curentă, nu au fost făcute igienizări, iar latrinele şi pardoselile sunt degradate. AGERPRES