Educaţia gratuită îi costă pe părinţi, anual, 1.490 de lei

elevi scoala.jpgEducaţia “gratuită” îi costă pe părinţi, în medie, anual, 1.490 de lei, relevă un studiu realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii în perioada martie – iunie 2010, pe un eşantion de 600 de părinţi din mai multe judeţe ale ţării.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, suma anuală pentru susţinerea unui copil la şcoală este mai mare în mediul urban (1.572 de lei), faţă de mediul rural (1.372 lei). Având în vedere că multe familii au mai mult de un copil, efortul financiar suportat de părinţi pentru educaţia copiilor lor ajunge, în medie, la 1.954 de lei. Analiza indică faptul că între mediul rural şi urban costul meditaţiilor este de trei ori mai mare în cazul copiilor de la oraşe, în timp ce costul transportului pentru copiii de la sate îl depăşeşte cu mai mult de o dată şi jumătate pe al celor din urban.

Rechizitele, uniforma şi echipamentul pentru sport, paza şcolii, fondul clasei, serbările sunt resimţite ca fiind mai scumpe de părinţii din mediul urban. Studiul mai relevă că peste 43% dintre părinţii care au participat la cercetare au declarat că fondul clasei este o contribuţie obligatorie în şcolile în care învaţă copiii lor. Doar 11,5% dintre părinţii care au răspuns cercetării au susţinut că primesc chitanţă atunci când achită fondul clasei, iar 19,4% au spus că nu plătesc acest fond. Mai mult de jumătate dintre părinţi, după cum arată studiul, afirmă că nu sunt consultaţi niciodată cu privire la destinaţia banilor din fondul şcolii ori că acest lucru se întâmplă foarte rar sau rar, iar 38% afirmă că această consultare are loc în majoritatea cazurilor sau întotdeauna.


Potrivit studiului, anual, limitele maxime plătite de o familie pentru meditaţii sunt de 5.000 de lei, cele pentru alimente şi transport – 1.800 de lei, pentru rechizite şi uniformă – 1.000 de lei, pentru manuale, culegeri, caiete speciale şi softuri educaţionale – 700 de lei, serbări, evenimente – 400 de lei, paza unităţii, fondul şcolii şi al clasei 1.000 de lei, toate acestea ajungând la 4.500 de lei pe an. Prezent la lansarea studiului realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a declarat că educaţia în România comportă costuri ascunse, cel mai mare dintre ele fiind reprezentat de lipsa de educaţie. În opinia ministrului, lipseşte angajamentul politic serios pentru educaţie, iar actualul sistem de învăţământ nu este unul transparent, predictibil şi sustenabil.


“Noi, prin legea educaţiei, am propus un sistem de finanţare corect”, a spus ministrul, care a criticat lipsa dinaintea mandatului său a unui cadrul raţional de alocare a resurselor şi modul în care se alocau banii. “Existau şcoli fără elevi sau pe cale de a se închide, care au fost finanţate cu sume mari de la buget, iar uneori modul în care au fost alocaţi banii depindeau în funcţie de ministrul Educaţiei”, a explicat Funeriu. Potrivit ministrului Educaţiei, meditaţiile, fondul clasei şi al şcolii sunt costuri ascunse indirecte care ar trebui să se desfăşoare într-un cadru structurat. AGERPRES