Daniel Funeriu: “ Festivităţile noului an şcolar trebuie gândite în interesul elevului”

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, susţine că s-ar fi interpretat eronat faptul că a transmis inspectorilor şcolari ca, în prima zi de şcoală, să nu se desfăşoare festivităţile obişnuite şi să se intre direct la cursuri.

“Nu se pune problema ca ministerul să intervină în tradiţiile care sunt pentru fiecare şcoală, pentru fiecare comunitate. Am cerut tuturor inspectorilor, printr-o notă oficială, ca orarul să fie pregătit din data de 9 septembrie şi am cerut ca pe 13 septembrie elevii şi părinţii să fie foarte bine pregătiţi pentru tot ceea ce înseamnă viaţa şcolară. Am cerut inspectorilor ca festivităţile de începere a noului an să fie gândite în interesul elevului. De exemplu, dacă este foarte cald să nu fie ţinuţi copiii în soare o perioadă foarte lungă”, a declarat Funeriu, duminică, la Alba Iulia.

El a precizat că rugămintea lui a fost să existe “festivităţi care sunt în interesul elevului şi, de asemenea, încă din prima zi de şcoală să se facă ore de dirigenţie”. “Să începem cu dreptul încă din prima zi de şcoală. Deci, seriozitate, foarte multă rigoare şi până la urmă normalitate”, a cerut ministrul Educaţiei. Ministrul Educaţiei participă duminică la Alba Iulia la consfătuirea inspectorilor şcolari generali din ţară. “Vom discuta despre tot ceea ce s-a întâmplat în anul şcolar care a trecut, cu bune şi lucruri care pot să fie ameliorate, şi desigur ne vom pregăti pentru ultima sută de metri pentru începutul anului şcolar. Vom face un bilanţ al pregătirilor şi vom vedea ce mai este de făcut”, a spus Funeriu.


El spune că, pentru anul şcolar care începe în 13 septembrie, “semnele sunt îmbucurătoare”, având în vedere că sunt cu 60% mai puţine cadre didactice necalificate şi că a scăzut cu peste 50% numărul de cadre didactice pensionare. Pe de altă parte, ministrul susţine că va fi atins şi obiectivul ca peste 85% dintre elevi să înveţe în şcoli care sunt autorizate sanitar sau sunt în ultimul stadiu de autorizare. AGERPRES