MECTS face precizări în legătură cu licitaţia pentru păpuşile cu dizabilităţi şi a celor de alte rase

Ministerul Educaţiei a precizat, marţi seară, printr-un comunicat transmis AGERPRES, că “utilizarea păpuşilor cu dizabilităţi şi a celor de alte rase este o modalitate esenţială pentru a-l apropia pe copil de lumea în care trăieşte şi pentru a-l face să înţeleagă că persoanele diferite nu trebuie respinse”.
“Acceptarea diversităţii şi incluziunea socială sunt două deziderate ale unei societăţi democratice. (…) Toate documentele europene privind educaţia timpurie promovează educaţia de calitate centrată pe copil, dezvoltarea globală a acestuia (în toate domeniile de dezvoltare), respectarea drepturilor copilului, promovarea incluziunii sociale şi respectarea diversităţii, asigurarea de servicii de calitate tuturor copiilor, indiferent de mediul de provenienţă, sex, religie, etnie, statut socio-economic”, se arată în comunicatul de presă.

Precizările MECTS vin în contextul în care presa centrală a relatat că Ministerul Educaţiei intenţionează să doteze grădiniţele, în urma unei licitaţii, cu păpuşi care prezintă dizabilităţi sau reprezintă diferite rase. În acest context, MECTS arată că, pe lângă programele ministerului, există şi o serie de proiecte finanţate din fonduri externe, între care şi Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (PRET), coordonat de Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanţare Externă (UMPFE).

“Proiectul este co-finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi Guvernul României, obiectivul general fiind îmbunătăţirea calităţii infrastructurii sistemului de educaţie preşcolară şi satisfacerea nevoilor de bază ale copiilor prin intermediul îmbunătăţirii serviciilor destinate acestora. Acordul acestui proiect dintre România şi BDCE a fost semnat în decembrie 2007 de către ministrul Cristian Adomniţei, fiind ulterior aprobat prin Hotărâre de Guvern”, precizează comunicatul de presă. Conform sursei citate, componenta 3 a acestui proiect, aflat actualmente în derulare, vizează asigurarea accesului copiilor din grădiniţe, cu vârste cuprinse între 3 şi 6 – 7 ani, la materialele de învăţare-predare de calitate, în conformitate cu normativul minimal de dotare a serviciilor de educaţie timpurie şi a standardelor de calitate privind aceste materiale.


“Astfel de materiale educaţionale urmează a fi oferite tuturor grădiniţelor din ţară pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 – 7 ani”, afirmă MECTS. Comunicatul de presă menţionează că, pe 10 iunie 2010, a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul de participare, care face referire la licitaţia deschisă privind achiziţia publică de materiale didactice pentru dotarea grădiniţelor din România în cadrul Proiectului pentru Reforma Educaţiei Timpurii. “Această licitaţie a fost împărţită în nouă loturi diferite, în funcţie de tipurile de materiale didactice, valoarea totală estimată, fără TVA, a acestei licitaţii fiind de 9.306.980 de lei. Deoarece pentru lotul 5 – Jucării (care includea două seturi de păpuşi – unul de păpuşi de diferite rase şi unul de păpuşi cu diferite dizabilităţi) nu s-a primit nicio ofertă până la termenul de depunere din 26 iulie, s-a decis publicarea unui nou anunţ de participare. Termenul limită de depunere a ofertelor este 11 octombrie 2010. Valoarea estimată, fără TVA, pentru lotul 5 – Jucării este de 1.600.000 de lei”, se arată în comunicatul de presă.


Potrivit sursei citate, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, consideră că “o Românie modernă trebuie să-şi respecte copiii, iar sistemul naţional de învăţământ are obligaţia să le asigure acestora o educaţie adecvată începând de la vârsta preşcolară, vârstă pe care toţi psihologii o consideră esenţială în dezvoltarea ulterioară a unei fiinţe umane”. “Ignorarea deliberată a acestor factori şi reducerea unui proces complex la o simplă ‘achiziţie de păpuşi’ reprezintă o manipulare grosolană a realităţii, demnă de mistificările practicate în alte epoci. Opinia publică are dreptul la o informare corectă, iar MECTS este adeptul acestui principiu, precum şi al transparenţei depline”, declară ministrul Daniel Funeriu în comunicatul de presă. AGERPRES