Anca Pocora (PNL) critică iniţiativa MECTS de a achiziţiona păpuşi cu dizabilităţi

Deputatul PNL, Cristina Anca Pocora, a criticat iniţiativa ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, de a achiziţiona păpuşi cu dizabilităţi şi alte jucării în valoare de 2,75 milioane de euro, pe care să le distribuie în grădiniţe, considerând că nu în acest mod vor fi rezolvate problemele din învăţământul românesc.
Potrivit unui comunicat de presă remis miercuri AGERPRES, deputatul liberal consideră că ministrul Daniel Funeriu ar trebui să fie chemat în faţa Comisiilor de Învăţământ, Muncă şi Protecţie socială şi Drepturile omului ale Camerei Deputaţilor “pentru a explica cum sunt cheltuiţi banii publici”.

“În plină criză, amplificată de măsurile guvernamentale, banii publici trebuie cheltuiţi cu responsabilitate, iar domnul Funeriu trebuie să dea socoteală pentru felul în care gestionează fondurile alocate ministerului, fie că e vorba de banii de la bugetul de stat, fie de banii europeni. (…) Păpuşile cu dizabilităţi nu vor ajuta nici copiii din grădiniţe să respecte persoanele aflate în nevoi, nici nu vor îmbunătăţi viaţa celor din urmă, ci vor umple buzunarele lui Funeriu şi ale oamenilor de casă ai PD-L. Realitatea este alta. Sub guvernarea pedelistă, viaţa copiilor, a şcolarilor şi a persoanelor cu dizabilităţi s-a degradat considerabil”, a precizat Cristina Anca Pocora. Deputatul PNL a subliniat faptul că în dezvoltarea copiilor un rol extrem de important îl joacă educaţia, în timp ce iniţiativa ministrului s-ar putea dovedi “nocivă” pentru copii de grădiniţă.


“Explicaţiile ministrului sunt cu atât mai hilare cu cât şi psihologii au atras atenţia asupra efectelor nocive asupra psihicului micuţilor dacă li se vor da să se joace cu păpuşile cu dizabilităţi. Daniel Funeriu vorbeşte despre respectarea drepturilor copilului, promovarea incluziunii sociale şi respectarea diversităţii, dar acestea sunt doar cuvinte pompoase, lipsite de substanţă, mai ales că vin din partea unei persoane părtaşe la programul de înfometare a poporului român. Dacă vrem cu adevărat să integrăm în societate copiii aflaţi în dificultate, atunci domnul Funeriu ar trebui să finanţeze programele educaţionale specifice, să promoveze acţiunile de voluntariat prin întâlniri permanente între preşcolari şi şcolari cu persoanele cu handicap”, a mai spus deputatul PNL.

Ministerul Educaţiei a precizat, marţi seară, printr-un comunicat de presă, că ministerul pe care îl conduce intenţionează să doteze grădiniţele, în urma unei licitaţii, cu păpuşi care prezintă dizabilităţi sau reprezintă diferite rase fiindcă “utilizarea păpuşilor cu dizabilităţi şi a celor de alte rase este o modalitate esenţială pentru a-l apropia pe copil de lumea în care trăieşte şi pentru a-l face să înţeleagă că persoanele diferite nu trebuie respinse”.

“Această licitaţie a fost împărţită în nouă loturi diferite, în funcţie de tipurile de materiale didactice, valoarea totală estimată, fără TVA, a acestei licitaţii fiind de 9.306.980 de lei. Deoarece pentru lotul 5 – Jucării (care includea două seturi de păpuşi – unul de păpuşi de diferite rase şi unul de păpuşi cu diferite dizabilităţi) nu s-a primit nicio ofertă până la termenul de depunere din 26 iulie, s-a decis publicarea unui nou anunţ de participare. Termenul limită de depunere a ofertelor este 11 octombrie 2010. Valoarea estimată, fără TVA, pentru lotul 5 – Jucării este de 1.600.000 de lei”, se arată în comunicatul de presă al ministerului. AGERPRES