Marko Bela: “Adoptarea unei OUG privind descentralizarea şcolilor ar fi doar o soluţie de avarie”

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a apreciat că dezbaterile asupra legii învăţământului avansează lent şi a admis că adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind descentralizarea şcolilor ar putea fi doar o soluţie de avarie.
De asemenea, el a remarcat că Legea fundamentală nu permite adoptarea legii învăţământului prin OUG.

“Putem adopta măsuri de descentralizare, deci într-adevăr eu însumi am afirmat că dacă nu reuşim să avem legea în Senat, atunci ar trebui să ne gândim la o ordonanţă de urgenţă privind descentralizarea, deci transferul şcolilor, problemele legate de finanţare, deci ceea ce ţine de descentralizare, cam ceea ce s-a făcut şi în domeniul sănătăţii, tot prin OUG. Dar e o soluţie de avarie. Deocamdată ar trebui să ne gândim să accelerăm legea învăţământului în Senat”, a spus liderul UDMR, în cadrul unei conferinţe de presă.

Marko Bela a menţionat că pe 16 septembrie, la Cluj, va avea o întâlnire cu inspectorii care răspund de învăţământul în limba maghiară în judeţele transilvănene. “În continuare afirm (în ce priveşte legea educaţiei, n.r.) că se progresează destul de lent în Senat, cu toate că săptămâna trecută, totuşi, s-au adoptat mai multe articole. Dar în continuare ar trebui accelerat ritmul. Trebuie să ştiţi că legea educaţiei pentru noi este o prioritate nu numai pentru câteva dispoziţii care de altfel sunt foarte importante, privind învăţământul în limba maternă. Şi pentru noi, şi pentru alţii, după părerea mea, în acest moment, trebuie să fie o prioritate reforma sistemului de învăţământ, în sensul descentralizării şcolilor”, a remarcat preşedintele UDMR.
Marko Bela consideră că s-a pierdut foarte mult prin faptul că a început un nou an şcolar, fără a exista noua lege a învăţământului.

Preşedintele UDMR a reamintit că săptămâna trecută a avut o întâlnire cu preşedinţii organizaţiilor teritoriale ale formaţiunii, fiind abordate teme precum legea minorităţilor şi propunerea de a relua discuţiile despre reorganizarea regiunilor de dezvoltare.
În acest sens, preşedintele UDMR a declarat că statutul minorităţilor este un proiect care trebuie scos din sertar. “Dacă nu mă înşel, în 2005 am adoptat proiectul în Guvern, suntem în 2010, au trecut cinci ani, deja e o aniversare importantă şi frumoasă, dar nu aş vrea să ajungem şi la cea de zece ani. De aceea trebuie să scoatem cât mai repede şi această lege din moartea clinică, sau nu ştiu în ce stare se află, dar lucrurile nu merg bine cu legea minorităţilor”, a spus el. AGERPRES