SEMNAL EDITORIAL: “Psihologia învăţării – Forme, strategii şi stil”

psihologia invatarii.jpgEditura Universitară a publicat volumul “Psihologia învăţării – Forme, strategii şi stil”, scris de Valeria Negovan, ediţia a II-a. Cartea are 275 de pagini şi poate fi achiziţionată la preţul de 30 de lei.

Aproape despre toate transformările majore de la începutul dezvoltării fiinţei umane spunem că se „învaţă”. Despre copil spunem: învăţă să meargă, învaţă să vorbească, să scrie, să citească…Mai târziu, spunem tot mai rar învaţă şi mai ales spunem că învaţă lucrurile care se referă la achiziţionarea de cunoştinţe (învaţă matematica, istoria etc.). Mai rar gândim despre adult că a învăţat şi învaţă să iubească (sau să nu iubească), să lupte pentru visurile lui (sau să renunţe la ele), să îşi asume responsabilităţi (sau să le evite).

Cunoaşterea omului a evoluat suficient de mult ca să ştim (la nivel teoretic – formal) că omul învaţă aproape tot ce îl face om. Ştim că omul învaţă semnale, semnificaţii şi teorii, preferinţe, obişnuinţe, interese, atitudini şi valori. Ştim că în domeniul cognitiv omul învaţă să perceapă şi să înţeleagă lumea dar şi să o evalueze, să decidă dacă o menţine neschimbată sau dacă o schimbă. Ştim că şi în sfera motivaţională, omul învaţă, de exemplu, să aibă nevoie de o diplomă universitară, de o casă spaţioasă, de… bibliotecă sau telefon mobil, că îşi diversifică gama motivaţiilor pentru diferite activităţi (învaţă pentru a se respecta pe sine şi pentru a fi respectat) sau o restrânge (dispar motivele de a acţiona pentru obţinerea licenţei…dacă licenţa într-un domeniu de specializare nu-i mai asigură practicarea profesiei pentru care s-a specializat).

Devenind conştient de capacitatea lui de a învăţa, reflectând asupra ei, cercetându-o (aşa cum a făcut cu reproducerea, cu ereditatea şi cu multe altele), omul şi-a asumat responsabilitatea de a interveni în mecanismele ei cele mai subtile. Am putea spune că omul a învăţat să aspire la a controla învăţarea în scopul optimizării influenţei ei asupra competenţei sale generale nu doar de a răspunde unui mediu din ce în ce mai complex, ci şi de a transforma mediul conform propriilor nevoi, din ce în ce mai complexe.

Această carte şi-a propus, încă de la prima ei ediţie, din anul 2007, să surprindă nuanţările şi distilările pe care le-a “suferit” conceptul de învăţare umană, de la impunerea lui în psihologie până la statutul de concept-pivot al unei ramuri a psihologiei generale (psihologia învăţării). Scopul unei asemenea incursiuni nu a fost unul pur teoretic, abstract, ci, mai degrabă acela de a evidenţia faptul că progresul în cunoaşterea învăţării a însemnat progresul în cunoaşterea şi afirmarea fiinţei umane nu numai ca fiinţă reactivă ci şi ca fiinţă generativă, proactivă, care aspiră la dobândirea abilităţii de a-şi utiliza conştient, eficient teribila capacitate de a învăţa în impresionantele procese ale autoîmplinirii existenţiale şi ale evoluţiei spirituale.