Elevii olimpici premiaţi de Ziua Municipiului Oradea

olimpici oradea.jpgPrimăria Oradea a premiat marţi, în cadrul festiv, 49 de elevi orădeni pentru rezultatele bune obţinute la olimpiadele naţionale, evenimentul având loc cu ocazia sărbătoririi Zilei Municipiului.

“Am decis să acordăm în fiecare an de ziua oraşului premii pentru elevii olimpici, ca un semn de recunoaştere faţă de munca lor. Aş vrea să le mulţumesc părinţilor acestora pentru efortul depus şi profesorilor care i-au îndrumat”, a subliniat primarul Ilie Bolojan.

Toţi olimpicii au primit diplome şi cărţi, urmând să plece într-o excursie în ţară. De asemenea, cu ocazia Zilei Oradiei s-a inaugurat, în holul primăriei, expoziţia de fotografii ‘Oradea la început de secol XX – Inedit”, organizată de Consiliul Judeţean Bihor, prin Biblioteca Judeţeană ‘Gheorghe Şincai’. Pe lângă alte evenimente conexe sărbătorii oraşului, orădenii pasionaţi de tradiţii vor putea asista marţi, de la ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor, la un Concert de muzică populară cu Cristian Pomohaci, Ansamblul ‘Crişana’, Florica Duma şi Cornel Borza.

Totodată, în prima parte a zilei a avut loc o şedinţă festivă a Consiliului Local în sala ‘Traian Moşoiu’ a Primăriei, un ceremonial militar la statuia Ostaşului Român, depuneri de coroane la Casa memorială ‘Aurel Lazăr’ şi la statuia acestuia, pe strada ce-i poartă numele. În deschiderea şedinţei festive, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a vorbit cu recunoştinţă faţă de personalităţile care au făcut ceva pentru oraş, modele de urmat şi lecţii de istorie. ‘Ne gândim cu recunoştinţă la faptele regelui Ferdinand sau ale prim-ministrului Ionel Brătianu. Oamenii care au realizat proiecte importante vor rămâne mereu în istoria comunităţii, prin curajul lor de a lua decizii corecte pentru comunitatea lor şi prin responsabilitatea pe care şi-au asumat-o’, a spus primarul Bolojan.

Începând cu anul 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an la 12 octombrie, Ziua Municipiului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa. Primul este 12 octombrie 1918, zi în care la Oradea, în casa dr. Aurel Lazăr, se semnează Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, după care acest document este citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918. Cel de al doilea, 12 octombrie 1944, a fost ziua în care Oradea este eliberată de către armata română cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei. AGERPRES