Şcoală profesională germană la Braşov, începând din toamna acestui an

Şcoala Profesională Germană “Kronstadt” va funcţiona la Braşov începând din toamna acestui an, vineri fiind semnat protocolul de colaborare între Inspectoratul Şcolar Judeţean, Primăria municipiului, Clubul Economic German şi şapte firme cu capital german care au activitate economică în Braşov, Ghimbav şi Cristian. Şcoala va funcţiona cu opt clase care vor pregăti elevi pentru două meserii, respectiv operator maşini comandă numerică şi mecatronică.

Elevii vor fi selectaţi după anul întâi de liceu şi vor mai parcurge încă doi ani de şcoală profesională unde se vor specializa în meseria aleasă. În primul an, 60% din activitate va fi dedicată practicii şi 40% teoriei, iar în anul doi 75% practică şi 25% teorie. Practica se va face în atelierele şcoală în cea mai mare parte, ateliere care vor fi dotate cu tot ce este necesar de firmele implicate în proiect.

Pentru început, activitatea şcolii va începe cu 228 de elevi, dar în viitorii ani numărul acestora va creşte pentru că firmele au nevoie şi de alte meserii cum ar fi prelucrători la cald. Elevii vor primi pe timpul studiilor o bursă de 200 de lei din partea agenţilor economici şi 200 de lei lunar prin Legea educaţiei, transport asigurat de primărie şi o masă asigurată de agenţii economici implicaţi în proiect. Elevul va primi un certificat de absolvire la finalizarea şcolii şi va avea prioritate la angajare într-o firmă parteneră.

“În compania noastră INA Schaeffler, dar şi în alte companii a fost nevoie de forţă de muncă calificată. Anii trecuţi întrebam câţi absolvenţi sunt la nivel de Braşov şi erau în jur de 150. Nu ajung nici pentru o fluctuaţie normală, dar să faci noi proiecte, să aduci noi investitori. Este foarte mare nevoie de forţă de muncă calificată, iar programele şcolare din România erau uşor depăşite, iar numărul orelor de practică era mult mai mic pentru a face performanţă. Forţa de muncă din Braşov este relativ îmbătrânită, iar în următorii ani se vor face multe pensionări şi de aceea trebuie să avem oameni pregătiţi”, a declarat după semnarea protocolului de înfiinţare al Şcolii profesionale germane “Kronstadt”, Alexandru Blemovici, managerul Companiei INA Schaeffler.

Şeful Inspectoratului Judeţean Braşov, Dorel Agache, a declarat că această şcoală profesională este o structură a Colegiului Tehnic “Mircea Cristea”, iar cele opt clase vor fi îndrumate, monitorizate, evaluate atât de Inspectoratul Şcolar Judeţean, cât şi de firmele partenere. Important este faptul că există o implicare masivă, directă, concretă a firmelor cu capital german care se implică în proiect. Este prima şcoală profesională de acest gen din România, din câte ştiu eu, şi cred că va fi un succes pentru toţi cei implicaţi în proiect”, a spus Dorel Agache.

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a transmis un mesaj către părinţii care au copii şi vor ca aceştia să înveţe o meserie care le va asigura un loc de muncă în viitor să ia în calcul această şcoală. AGERPRES