Daniel Funeriu: “Acuzaţiile care se aduc ministerului şi ministrului că nu ar discuta cu partenerii sociali sunt minciuni”

funeriu daniel.jpgMinistrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, vineri, în conferinţă de presă, că toate acuzaţiile care i se aduc lui şi minsterului că nu ar discuta cu partenerii sociali sunt minciuni. El a spus că joi a discutat mai mult de trei ore cu reprezentanţii patronatelor, ai studenţilor şi lideri sindicali care au fost prezenţi la Comisia de Dialog Social. Funeriu a spus că vineri “99,9% din elevi României au participat la cursuri ţinute în mod absolut normal la şcolile din România”.

De asemenea, el a spus că în patru şcoli din două judeţe au fost greve de tip japonez de două ore. Totodată, în opt judeţe au fost pichetări ale prefecturilor sau sediilor de partide la care au participat şi cadre didactice care erau în afara orelor de curs. Ministrul a precizat că au fost trei şcoli din trei judeţe în care au apărut proteste spontane.

La Iaşi, 15 profesori au mers la inspectorat şi au discutat cu inspectorul general, iar în Prahova şi Argeş în două şcoli au fost probleme care s-au rezolvate punctual. Daniel Funeriu a ţinut să le mulţumească cadrelor didactice care au demonstrat că în România “se poate miza pe profesionalismul lor”.


“Am cerut inspectoratelor şcolare să solicite reprezentanţilor şcolilor şi liceelor amendamente la legea educaţiei pentru care Guvernul a decis să-şi angajeze răspunderea. Vom prelua toate amendamentele care se înscriu în coerenţa legii, care o fac mai clară şi care sunt pentru progresul învăţământului românesc”, a mai spus demnitarul. El a adăugat că în prezent poartă discuţii cu ministrul Muncii în legătură cu grilele de salarizare. “Discuţiile cu ministrul Muncii se înscriu pe trei axe: prima: creşterea în grilă a tot ce înseamnă noile înscrieri în sistemul educaţional, a doua: plafonarea salariilor celor care au funcţii de conducere, şi a treia: o aşezare justă în posturi şi grile de salarizare pentru cadrele didactice”, a subliniat ministrul Funeriu în conferinţa de presă.

Totodată, el a precizat că a fost stabilită pentru sâmbătă o întâlnire cu studenţii pe marginea amendamentelor la legea educaţiei. Liderii federaţiilor sindicale din educaţie, cadre didactice şi studenţi protestează vineri la sediul Ministerului Educaţiei. Pentru scurt timp la protest au participat şi elevi de la Liceul “Sf. Sava”, însoţiţi de cadre didactice, dar aceştia au fost îndrumaţi de profesorii lor să meargă la cursuri. Sindicaliştii cer eliminarea reducerilor salariale şi îşi exprimă dezaprobarea faţă de decizia guvernului de a-şi asuma răspunderea pe legea educaţiei.

La protestul din faţa MECTS şi-au făcut apariţia vineri şi trei personaje “teatru”. Primul personaj a fost un pirat care, în opinia liderului sindical Marius Nistor, îl reprezintă pe Traian Băsescu. Alături de pirat s-a aflat o vrăjitoare “care să vrăjească sistemul”, şi un om cu coasa “fiindcă marinarii sunt obişnuiţi să despice apele”, după cum au descris situaţia sindicaliştii. Protestul din faţa MECTS are aprobare pentru intervalul 15-22 octombrie între orele 9,00 şi 16,00. AGERPRES