Daniel Funeriu: “Comasările între şcolile cu puţini elevi duc la creşterea oportunităţii educaţionale”

funeriu daniel3.jpgMinistrul Educaţiei, Daniel Funeriu, susţine că proiectul legii Educaţiei prevede o optimizare a resurselor în tot ceea ce înseamnă reţeaua şcolară, iar acest lucru poate fi făcut şi prin comasarea unor unităţi de învăţământ.

“Oportunitate educaţională într-o şcoală în care se învaţă la simultan, cert, la o sută, două, trei, metri de casă, o şcoală care nu este bine întreţinută, învăţământ simultan, aceea nu este şcoală. Creştem mult oportunitatea educaţională a copiilor dacă reuşim să-i transportăm la distanţe rezonabile, în condiţii foarte bune, într-o şcoală care este bine dotată”, a afirmat Funeriu, la finalul şedinţei de miercuri spre joi noaptea a Executivului, în care a fost adoptată forma finală a legii Educaţiei, pe care îşi va asuma răspunderea, joi, în Parlament.

El a explicat că există criterii foarte clare prin care se acordă personalitatea juridică a unei şcoli, iar proiectul legii Educaţiei prevede o concentrare a resurselor, o optimizare a reusurselor în tot ceea ce înseamnă reţeaua şcolară.


“Comasările între şcoli care au puţini elevi şi care se află în condiţii geografice care permit acest lucru duc la creşterea oportunităţii educaţionale a copiilor. Şi de fiecare dată oportunitatea educaţională a copilului va prima oricăror altor considerente”, a răspuns Funeriu, întrebat dacă noua lege a Educaţiei va duce la comasări ale unităţilor de învăţământ. El a susţinut că efortul pentru raţionalizarea reţelei şcolare în România va continua, pentru că cel mai important lucru este să i se ofere fiecărui copil român o oportunitate educaţională cât mai mare.


“Un predecesor al meu, şi mă refer la domnul ministru Marga, spunea un lucru, pe care l-am spus de nenumărate ori public şi cu care sunt de acord: avem prea puţini studenţi şi prea multe universităţi. Prin măsuri de încurajare a universităţilor care înţeleg să concentreze resursele, să devină universităţi mari şi puternice, prin această lege am stabilit că vom încuraja ca universităţile României să se comaseze, să fuzioneze, pentru a deveni universităţi puternice, inclusiv din punct de vedere financiar”, a mai spus Funeriu. AGERPRES