Emil Boc: “Competenţele de comunicare în limba română şi maternă în cazul minorităţilor – o competenţă-cheie a legii Educaţiei”

Premierul Emil Boc a precizat, joi, în plenul Parlamentului, că la baza legii Educaţiei, asumate de Guvern, stau opt competenţe-cheie recunoscute în Uniunea Europeană, una dintre acestea fiind şi aceea de comunicare în limba română şi în limba maternă în cazul minorităţilor.

“La baza acestei legi stau cele opt competenţe cheie recunoscute în UE: competenţe de comunicare în limba română şi în limba maternă, în cazul minorităţilor naţionale, competenţe de comunicare în limbi străine, competenţe de bază de matematică, ştiinţă şi tehnologie, competenţe digitale de utilizarea a tehnologiei informaţiei, ca instrument de învăţare şi cunoaştere, competenţe sociale şi civice, competenţe antreprenoriale, competenţe de sensibilizare şi de expresie culturală, competenţe de a învăţa să înveţi”, a spus Boc de la tribuna Parlamentului.

El a afirmat că legea Educaţiei asumată de Guvern schimbă din temelii educaţia românească, printr-un accent pus pe crearea de competenţe, ci nu pe reproducerea mecanică a informaţiilor.

“În primul rând, cu privire la conţinutul actului educaţional, mutarea substanţială este transferul de la un învăţământ centrat pe informaţii, la unul centrat şi fundamentat pe competenţe. Asta înseamnă că în educaţia copiilor noştri accentul nu se va mai pune pe reproducerea şi asimilarea informaţiei, ci pe formarea de competenţe, în concordanţă cu exigenţele UE”, a spus Boc.AGERPRES