Studentii din Rosia Montana si-au facut asociatie

studenti rosia.jpg60 de studenti originari din comuna Rosia Montana si din imprejurimi s-au reunit intr-o structura prin care sa isi promoveze locurile natale si sa ajute la prosperitatea lor, astfel incat sa aiba la ce sa se intoarca acasa, se arata in material. Satui sa auda de la altii cum si ce ar trebui facut pentru locul unde s-au nascut, tinerii au decis sa ia atitudine.

“Sintem roșieni și copii de mineri. Acum sintem studenti, dar pe viitor vrem sa ne intoarcem unde ne-am nascut. Ca sa facem acest lucru, trebuie sa avem la ce. Am crescut la Roșia Montana și vrem ca ea sa creasca, nu sa se stinga. Nimeni nu stie mai bine ca noi realitatea sociala si economica din zona. Ne dorim ca Roșia Montana sa redevina cea din poveștile bunicilor și strabunicilor. Vrem sa contribuim la formarea si consolidarea unei atitudini informate in dezbaterile privind comuna noastra”, a declarat Daniela Petaca, vicepresedinta Asociatiei.

Asociatia Studentilor din Rosia Montana (ASRM) a fost constituita cu cateva luni in urma si s-a lansat oficial la Cluj. “Am decis sa ne prezentam acum in fata clujenilor pentru ca multi dintre membrii nostri invata aici si pentru ca suntem convinsi ca aici vom gasi multi tineri care doresc sa ne sprijine”, a declarat Andra Almasan, presedinta ASMR.

Asociatia sustine orice orice forma de investitie care ar incuraja dezvoltarea durabila si responsabila a zonei. “Sintem deschisi oricaror investitii la Rosia Montana, in domeniul turismului sau investitii in domeniul minier, orice investitii care ne respecta pe noi, respecta localitatea, mediul si patrimoniul nostru. Nu poti sa te opui unui proiect si sa condamni oamenii la saracie, fara sa le oferi o alternativa. La Rosia oamenii trebuie sa aiba un loc de munca si asta sa nu insemne cules de ciuperci sau alte asemenea actiuni pe care ni le propun altii”, a afirmat vicepresedinta ASMR, Daniela Petaca.

Asociatia s-a implicat deja in viata comunitatii, prin voluntariat, participand la actiuni de ecologizare si la organizarea unor scoli de vara, si va organiza o expozitie de fotografie despre Rosia Montana, la Cluj, care va putea fi vizitata timp de 2 saptamani, incepand cu 29 octombrie, precum si un concert caritabil de Craciun pentru copiii din Rosia Montana. Planurile pe termen lung ale asociatiei includ accesarea de fonduri europene, care sa contribuie la dezvoltarea si promovarea localitatii.