La Bacău a fost marcată Ziua Internaţională a Zonelor Urbane

Agenţia Regională de Protecţia Mediului (ARPM) Bacău, în colaborare cu Megan Hopper – voluntar Peace Corps – a marcat Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor. Cu acest prilej, au fost organizate, luni, 8 noiembrie, seminarii educative în trei şcoli din municipiul Bacău.

Elevii Colegiului Tehnic “H. Coanda”, Liceului cu Program Sportiv şi Şcolii nr. 9 au aflat astfel date despre istoria urbanizarii, impactul aglomerărilor umane asupra mediului şi au participat la un concurs interactiv despre planificarea şi realizarea unui oraş ‘ECO’.

‘Urbanizarea este un fenomen în expansiune şi în evoluţia sa nu a mai este cale de întoarcere. Dacă acum douazeci şi ceva de ani existau doar două metropole cu peste 10 milioane de locuitori, New York şi Tokyo, astăzi sunt peste 20 de astfel de aglomerări umane. De la o existenţă în mijlocul naturii, cu procurarea celor necesare traiului tot din natură, s-a ajuns la stadiul în care căutam şi găsim din ce în ce mai greu locuri verzi şi nealterate’, a precizat pentru Agerpres Maria Ionos, purtător de cuvânt al ARPM Bacău.


Specialiştii prezenţi în mijlocul adolescenţilor au făcut apel la schimbarea mentalităţii, ziua de 8 noiembrie fiind un bun prilej pentru dezbateri privind conflictul dintre urbanizare şi ecologie şi reliefarea importanţei planificarii urbane. Un climat în schimbare, poluarea extinsă pe largi suprafeţe, resursele naturale exploatate prea intensiv, specii în pericol de dispariţie, creşterea continua a consumului de energie şi a cantităţii de deşeuri crează, în plan local, premisele unei dezvoltări urbane anarhice, acestea fiind între subiectele dialogului purtat de elevi cu specialiştii prezenţi – biologi, arhitecţi, autorităţi locale, cadre universitare.


‘Prin conştientizarea necesităţii echilibrului dintre om şi mediul înconjurător şi datorită contradicţiei dintre creşterea demografică continuă şi resursele naturale epuizabile, se impune satisfacerea necesităţilor de creştere a generaţiilor prezente fără să se compromită capacitatea de satisfacere a cerinţelor generaţiilor viitoare’,a precizat Maria Isanos. Începând din 1949, în 30 de ţări de pe patru continente, pe 8 noiembrie este celebrată Ziua Internaţionala a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor. Ideea a aparţinut profesorului spaniol Carlos Maria della Paolera, care a militat ca în planificarea oraşelor să se ţină cont de mediul înconjurător. AGERPRES