Tribunalul Călăraşi a decis că tăierea cu 25% a indemnizaţiei de concediu a profesorilor este nelegală

Instanţa a decis că tăierea cu 25% a indemnizaţiei de concediu pe perioada aferentă lunilor iulie şi august a profesorilor Grupului Şcolar Transporturi Auto a fost nelegală, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Călăraşi, judecător Gabriela Tănase.

Potrivit sursei citate, instanţa a obligat primarul cu unitatea administrativ teritorială şi consiliul local să aloce Grupului Şcolar Transporturi Auto din Călăraşi sumele necesare pentru restituirea reţinerilor efectuate.

Profesorii au primit la plecarea în vacanţa de vară indemnizaţiile de concediu calculate anterior intrării în vigoare a Legii nr. 118/2010, astfel că nu a operat reţinerea de 25% a drepturilor cuvenite, însă în baza unei interpretări dată acestor dispoziţii legale de către reprezentanţii angajatorului s-a operat reţinerea din drepturile salariale achitate după intrarea în vigoare a acestor dispoziţii normative.

Sindicatul Liber din Învăţământ – filiala Călăraşi a atacat în instanţă măsura reducerii cu 25% a indemnizaţiei cuvenită profesorilor pe perioada vacanţei de vară, stabilită înainte de intrarea în concediu, susţinând că drepturile calculate anterior intrării în vigoare a Legii nr. 118/2010 nu pot face obiectul reducerilor motivat de faptul că această lege produce efecte numai pentru viitor şi nu poate retroactiva.

‘Am contestat în instanţă, iar astăzi s-a consemnat la condică verdictul acestui proces care este de admitere a acţiunii. Pentru noi este un pas mic (…) şi în continuare vom depune la instanţă dosare pentru celelalte unităţi şcolare din judeţul Călăraşi’, a spus liderul Sindicatului Liber din Învăţământ al judeţului Călăraşi, profesor Aurel Bogatu. În această săptămână, cadrele didactice din şase unităţi de învăţământ din Craiova au declanşat o grevă spontană în semn de nemulţumire faţă de decizia Primăriei Craiova de a reduce salariile profesorilor pe luna octombrie cu până la 70%. Municipalitatea craioveană a decis că indemnizaţiile de concediu de odihnă pe acest an acordate cadrelor didactice ar fi trebuit reduse cu 25% şi nu acordate în întregime, aşa cum s-a procedat în peste 95% de şcoli din Craiova, motiv pentru care a procedat la recuperarea acestor bani acordaţi pentru lunile de concediu din vară prin reducerea salariilor pe luna octombrie. AGERPRES