Campanie pentru siguranţa în şcoli lansată de APCS

apcs.jpgAsociaţia Profesională a Companiilor de Securitate (APCS) a lansat, miercuri, iniţiativa “Sunt singur la şcoală” menită a elimina violenţa în şcoli. Campania a fost deschisă de o dezbatere la care au participat reprezentanţi ai companiilor de securitate şi ai mai multor asociaţii de industrie a securităţii, pentru tehnică de securitate, reprezentanţi ai primăriilor, instituţiilor locale.

În cadrul dezbaterii, reprezentanţii APCS au propus ca cele 1.715 societăţi de alarmare să ofere şcolilor gratuit instalaţii de monitorizare, iar cele 1.253 societăţi de pază să asigure câte unul, doi agenţi de pază pentru unităţile şcolare.

“Un agent de pază trebuie să fie pregătit special pentru a asigura paza unei unităţi şcolare şi să aibă abilitatea de a se face iubit de elevi şi respectat”, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele APCS, Adrian Baciu. El a susţinut că începând de joi companiile de pază îşi vor redefini modul în care vor selecta agenţii de pază, îi vor pregăti, îi vor dota pentru a face faţă în şcoli.


“Un agent de pază în şcolă trebuie să fie instruit altfel decât cel care păzeşte băncile. Poliţia de proximitate va instrui agenţii de pază care vor asigura paza în şcoli”, a susţinut preşedintele APCS. El a spus că APCS va propune Ministerului de Finanţe să scutească de unele taxe firmele numai în cazul în care paza este oferită şcolilor. “Problema violenţei în şcoli nu se înregistrează numai în Bucureşti, ci şi în toată ţara”, a spus Adrian Baciu.


Potrivit acestuia, agentul care va asigura paza unei şcoli va trebui echipat altfel decât un agent de securitate şi nu va trebui să aibe baston, spray lacrimogen sau echipament de intervenţie. Rolul agentului va fi să despartă prin metode paşnice elevii care se iau la ceartă sau la bătaie. În cazul unui scandal de proporţii agentul de pază va transmite poliţiei problemele în timp util, astfel încât poliţia să intervină. Adrian Baciu a mai spus că în cadrul dezbaterii de miercuri s-a luat în discuţie şi posibilitatea de a responsabiliza elevii, astfel încât cei care vor fi elevi de serviciu să supravegheze video ce se întâmplă în şcoală sau să ofere sprijin agentului de pază.


Totodată, agenţii de securitate din vecinătatea şcolilor vor avea în atribuţii semnalarea conflictelor observate. Adrian Baciu a arătat că costul unui sistem mediu de monitorizare pentru o unitate şcolară este de 3.000 de lei. El şi-a manifestat nemulţumirea faţă de faptul că la dezbaterea privind siguranţa în şcoli nu au participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi nici ai părinţilor. În urma mai multor controale ale Poliţiei Capitalei efectuate în toamna acestui an, autorităţile au constatat că 82 de şcoli şi licee din Bucureşti nu aveau pază, iar alte 182 sunt fără sisteme de alarmă. AGERPRES