Daniel Funeriu: “Deşi aş fi dorit un buget mai mare, consider că sistemul de educaţie va funcţiona în 2011”

funeriu daniel3.jpgMinistrul Educaţiei Daniel Funeriu a declarat, joi, că deşi nu este mulţumit de bugetul alocat Ministerului Educaţiei pentru anul viitor, sistemul de învăţământ va funcţiona în 2011 în parametrii normali. Acesta a subliniat faptul că, în construcţia bugetului ministerului, au fost depuse eforturi ca elevii, studenţii şi cadrele didactice să nu resimtă ‘foarte puternic’ dificultăţile bugetare.

“În ce priveşte MEC, având în vedere necesităţile sistemului de educaţie, am gândit acest buget astfel încât beneficiarii direcţi ai sistemului să nu resimtă foarte puternic această dificultate bugetară fiindcă şi în 2011 ne vom confrunta cu un an dificil. (…) Orice ministru al Educaţiei, din orice ţară, şi-ar dori să aibă un buget mare. În mod evident şi eu mi-aş fi dorit să avem posibilităţi financiare mai mari, dar acestea sunt realităţile cu care ne confruntăm. Vă asigur, însă, că sistemul va funcţiona în acest an şi va funcţiona bine”, a susţinut ministrul, în timpul şedinţei comisiilor reunite pentru învăţământ din Camera Deputaţilor şi Senatului.

El a subliniat că bugetul ministerului, deşi redus comparativ cu anul 2010, este “acoperitor” pentru că permite plata tuturor salariilor de bază pe perioada celor doi ani şcolari surprinşi în bugetul pe 2011. Daniel Funeriu a susţinut că speră ca şi anul 2011 să fie unul “la fel de corect ca anul 2010” referitor la modul de cheltuire a bugetului.


‘În ceea ce priveşte modul în care au fost cheltuiţi banii din bugetul ministerului în 2010, doresc să spun că nu au fost probleme care să pună în discuţie onestitatea modului în care aceştia au fost cheltuiţi. Sper să avem un an la fel de corect din acest punct de vedere. Doresc să precizez că am toleranţă zero faţă de orice încercare de folosire nelegală a banului public’, a subliniat acesta. Ministrul a adăugat că este mulţumit de faptul că în anul 2011 este estimată o creştere la capitolul referitor la programele de reabilitare a şcolilor şi la cele referitoare la acţiunile de tip social din educaţie. Potrivit lui Funeriu, acest gen de programe reprezintă ‘cheia’ reducerii abandonului şcolar.


“În ce priveşte programele de reabilitare a şcolilor şi cele privind educaţia timpurie am prevăzut 281 milioane lei, deci o creştere de trei ori. Este vorba aici de programe de incluziune şcolară, programul de construcţie a 500 de grădiniţe noi şi de reabilitare a 250 grădiniţe. Am prevăzut o creştere de 3,41%, adică 299 milioane lei pentru acţiunile de tip social în domeniul educaţiei (rechizite şcolare, manuale şcoalare, transportul elevilor şi studenţilor, olimpiadele şi examenele naţionale, precum şi programul Euro200)”, a precizat Daniel Funeriu, susţinând că programele sociale, precum “Cornul şi laptele” sau “Bani de liceu” şi-au dovedit eficienţa în domeniul abandonului şcolar. De asemenea, ministrul Educaţiei a susţinut că o prioritate este, în opinia sa, şi buna finanţare a universităţilor şi încurajarea acestora.


“În ce priveşte finanţarea de bază a universităţilor, acesta este capitolul în care avem o cifră care rezultă din diferenţele salariale dintre proiecţia de anul trecut şi proiectul pentru anul acesta. Avem o sumă de 1,7 miliarde lei. Eu cred că una dintre cheile modernizării educaţiei este modernizarea universităţilor din România. Aceasta nu se va putea face fără fonduri şi fără o alocare pe criterii de performanţă. Universităţile trebuie încurajate. Avem universităţi care încep să crească în topuri prin cercetările ştiinţifice pe care le realizează”, a mai spus acesta. AGERPRES