Cadrele didactice ameninţă cu greva generală

greva-profesori.jpgReprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au declarat că intenţionează să picheteze sediile Ministerului Educaţiei şi Guvernului şi că se discută cu membrii organizaţiei posibilitatea declanşării unei greve generale, urmând, totodată, să înceapă strângerea de semnături pentru modificarea Legii Educaţiei.

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a anunţat, miercuri, principalele patru nemulţumiri ale profesorilor şi decizia Colegiului liderilor organizaţiei pentru rezolvarea problemei din sistem.

“Colegiul liderilor a decis declanşarea unei acţiuni de strângere de semnături pentru modificarea unor articole din Legea Educaţiei Naţionale. Cerem ca structura ciclurilor de învăţământ să nu fie modificată, iar clasa a IX-a să nu fie inclusă în gimnaziu, pentru că nu există spaţiu pentru mutarea clasei a IX-a la gimnaziu, iar după finalizarea pregătirii elevii de 16 ani nu au nicio calificare pentru a intra pe piaţa muncii”, a precizat Hăncescu.


De asemenea, cadrele didactice cer ca titularizarea să se facă în sistem, astfel încât să fie acoperite cu personal calificat toate disciplinele şi să fie asigurată continuitatea în actul de predare la nivelul clasei. O altă cerinţă, adresată Guvernului, este ca Executivul să emită, în maximum 60 de zile, un act normativ pentru aplicarea prevederilor Legii privind majorarea cu 33,4% a salariilor de încadrare, ţinând cont de numărul mare de sentinţe judecătoreşti irevocabile date în favoarea cadrelor didactice.
În cazul în care Executivul nu va ţine cont de ultimatumul FSLI, membrii de sindicat îşi rezervă dreptul de a organiza pichetări la sediul Guvernului şi Ministerul Educaţiei şi chiar de a organiza o grevă generală, a adăugat liderul sindical. O altă problemă semnalată de către conducerea FSLI vizează desfiinţarea a 3.000 de unităţi de învăţământ până la sfârşitul lui 2011 (1.300 au fost desfiinţate deja în 2010), măsură care va afecta zeci de mii de elevi şi cadre didactice.


În următoarele două luni, FSLI va consulta membrii din teritoriu, pentru a decide, în funcţie de dorinţa acestora, cu privire la declanşarea grevei generale în învăţământ. Organizaţia este cea mai mare federaţie sindicală din învăţământ, cu peste 190.000 de membri.