Constanţa: două sute de elevi din zece şcoli sunt implicaţi în proiectul “EcoChampions”

Circa 200 de elevi, din zece şcoli şi licee din judeţul Constanţa, sunt implicaţi într-un proiect educaţional denumit “EcoChampions”, care a fost lansat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ cu scopul instruirii şi determinării acestora de a se implica în protejarea mediului şi dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc.

Potrivit unui comunicat remis presei de organizatori miercuri, sunt create zece cluburi de voluntari, elevii participând la cursuri teoretice şi practice cu privire la ecologie şi managementul proiectelor de voluntariat.

”Gândit ca un concurs între cele 10 şcoli participante, programul îşi propune ca, la finalul celor patru luni, echipele să poată propune şi implementa propriile proiecte de voluntariat”, se precizează în comunicat. Cele 10 proiecte concepute de membrii cluburilor vor fi analizate de un juriu format din reprezentanţi ai Asociaţiei MaiMultVerde şi ai Grupului CEZ şi vor fi premiate două dintre ele, unul pentru liceu şi unul pentru gimnaziu, valoarea totală a premiilor fiind de 3.000 de euro.


La finalul perioadei de pregătire şi după implementarea proiectelor de voluntariat, cei mai activi patru membri din fiecare şcoală înscrisă în competiţie vor fi premiaţi şi individual, prin participarea la o tabără educaţională şi recreativă organizată de partenerii proiectului EcoChampions în vacanţa de primăvară din aprilie 2011. Programul a demarat în noiembrie 2010, primele activităţi ale cluburilor de voluntari începând în luna decembrie. Elevii dezbat patru mari teme legate de protecţia mediului (schimbările climatice, biodiversitatea, protejarea pădurilor şi managementul deşeurilor) şi vor aplica, treptat, cunoştinţele dobândite, în cadrul activităţilor educative practice. Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România.


În primii doi ani de funcţionare, 2008 şi 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 de puieţi, a strâns 262 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti, Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România. Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere a capacităţilor operaţionale cât şi a numărului de clienţi deserviţi.


Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA, care, după procesul de transformare asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Totodată, compania investeşte 1,1 miliarde de euro în realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW, parc eolian înfiinţat la Fântânele şi Cogealac, în judeţul Constanţa. Acesta va avea capacitatea aproximativ egală cu cea a unui reactor de la Cernavodă şi dublul capacităţii instalate a celui mai mare parc operaţional în prezent (Parcul eolian Whitelee, Scoţia, 322 MW).

Construcţia parcului amplasat la nord de municipiul Constanţa se desfăşoară în două etape. Prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW, a fost deja finalizată şi a început să producă energie verde în 2010. AGERPRES