Gorj: directorii a trei unităţi şcolare au de ales între funcţia politică şi cea administrativă

Trei directori de unităţi de învăţământ din judeţul Gorj trebuie să renunţe la funcţiile de conducere pe care le deţin în organizaţiile judeţene sau locale ale partidelor politice din care fac parte, întrucât noua Lege a educaţiei prevede această incompatibilitate.

“Directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea pe perioada exercitării mandatului funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte într-un partid politic la nivel local, judeţean sau naţional. În aceste condiţii, directorii care îndeplinesc aceste funcţii politice trebuie ca în 15 zile de la intrarea în vigoare a Legii educaţiei să aibă o opţiune pentru una dintre cele două funcţii, cea politică sau cea de director ori director adjunct”, a declarat miercuri inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, Gheorghe Mitescu.

El a spus că în această situaţie se află trei directori din Târgu-Jiu, Baia de Fier şi Roşia de Amaradia. Cel dintâi, Dorin Taşcău, şi-a anunţat deja opţiunea pentru menţinerea funcţiei de director al Colegiului Naţional “Tudor Vladimirescu” şi, implicit, suspendarea din PNL pe perioada mandatului de director şcolar. Aceeaşi alegere a făcut-o şi directorul Şcolii Generale din Baia de Fier, Tiberiu Guţu, care nu a mai candidat la alegerile locale ale partidului din care face parte. Acesta conducea organizaţia locală a PDL, a mai arătat Mitescu.

“Mai avem un caz la Roşia de Amaradia, acolo unde director este Nicolae Diaconu, care până în prezent nu a anunţat nimic, dar mai are timp câteva zile. Şi dânsul conduce organizaţia locală a PDL din comună şi cred că va renunţa la funcţia politică pentru cea administrativă”, a susţinut Gheorghe Mitescu. Reprezentantul IŞJ a apreciat că o astfel de lege este binevenită, deoarece, prin aplicarea ei, Guvernul “nu mai poate fi acuzat că învăţământul în teritoriu este politizat”. AGERPRES