Aproximativ 300 de studenţi cu dizabilităţi vor fi instruiţi prin intermediul unui proiect finanţat cu fonduri europene

Aproximativ 300 de studenţi cu dizabilităţi din trei centre universitare vor fi formaţi pentru utilizarea instrumentelor IT în procesul de învăţare, prin intermediul unui program pilot pentru creşterea accesului la învăţământul superior pentru persoane cu dizabilităţi, lansat, vineri, de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

“Proiectul ‘Educaţie universitară pentru persoanele cu dizabilităţi’ urmăreşte să ofere şansa elevilor de liceu cu dizabilităţi din clasele terminale şi studenţilor cu dizabilităţi de a urma cursurile unei facultăţi depăşind obstacolele pe care aceştia le întâlnesc în mod obişnuit. Aceste persoane vor beneficia de un mentorat educaţional, instruire în utilizarea unei platforme de e-learning, care va fi implementată în cele trei universităţi partenere”, a explicat vineri managerul de proiect, Andrei Linu.

Potrivit acestuia, printre obiectivele specifice ale proiectului “Educaţie universitară pentru persoane cu dizabilităţi” se numără reducerea costurilor bugetate de universităţi pentru accesul la materiale de curs adecvate tipului şi gradului de handicap al studenţilor. Astfel, se urmăreşte optimizarea procesului de prezentare a materialului de curs accesibil studenţilor cu handicap. În acelaşi timp, cu ajutorul sistemului de tip e-learning adaptat tipului de handicap al grupului ţintă studenţii vor putea accesa resursele fără a mai fi necesară deplasarea pentru procurarea materialelor de curs.


Totodată, platforma are în vedere şi modalităţile de evaluare a rezultatelor înregistrate de studenţii beneficiari. “Proiectul vizează şi cadrele didactice implicate în dezvoltarea programelor de studii universitare, dar şi personalul partenerilor sociali din educaţie. Având în vedere că acesta este un program pilot implementat în trei regiuni de dezvoltare rezultatele acestuia se vor extinde la nivel naţional pentru a valorifica astfel pe termen lung experienţa acumulată. Proiectul va contribui la creşterea nivelului de calificare şi la îmbunătăţirea competenţelor la nivel naţional ale studenţilor şi tinerilor absolvenţi, promovându-se în acest sens o abordare inovativă cu ajutorul instrumentelor IT. Se urmăreşte totodată şi creşterea calităţii şi relevanţei programelor de studii universitare pentru integrarea studenţilor pe piaţa muncii, ca efect pe termen lung”, a mai susţinut managerul proiectului.

Proiectul lansat vineri de MECTS este implementat în parteneriat cu Universitatea Valahia din Târgovişte, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi şi Uniunea Naţională a Studenţilor din România şi se va derula pe parcursul a trei ani. Acesta este cofinanţat de Fondul Social European prin intermediul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. AGERPRES