Un nou volum de valoare a fost lansat Universitatea “Petre Andrei” din Iași

poetica teatrului.jpg“Poetica teatrului modern: Luigi Pirrandello și Matei Vișniec” este titlul volumului semnat de dr. Nicoleta Munteanu, profesor la Colegiul Național și lansat săptămâna trecută în Aula Universității “Petre Andrei” din Iași.

Cartea “despre întoarcerea autorului”, cum a caracterizat-o moderatorul întâlnirii, Lector univ.drd. Roxana Patraș, a fost oferită publicului de Editura Institutul European. “Un volum bine construit, cu mare atenție la detalii, o cheie de înțelegere a unei epoci”, astfel a descris cea mai nouă apariție a prestigioasei edituri, directorul acesteia, Anca Untu-Dumitrescu.

Pasionat al operei lui Matei Vișniec, Lector univ.dr. Bogdan Crețu, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității “Al. I. Cuza”, a apreciat calitatea volumului semnat de Nicoleta Munteanu. “Deși cartea este la origine teza de doctorat a autoarei, ea nu cade în păcatul celor mai multe lucrări de acest tip, în sensul că nu există o ruptură între partea teoretică și cea practică. În plus, volumul are meritul de a se ocupa de o nouă direcție în dramaturgia lui Vișniec și contribuie la o clasicizare a acestuia”, a spus criticul literar.
Prefața cărții este semnată de Conf.univ.dr. Antonio Patraș, cadru didactic la Facultatea de Litere a Univeristății “Al. I. Cuza”. “De ce Vișniec și Pirrandello m-am întrebat când am văzut prima dată titlul lucrării.


La început am fost puțin sceptic referitor la această paralelă. Citind însă cartea mi-am dat seama că autoarea are argumente puternice pentru această comparație: pe cei doi autori îi leagă în primul rând aspirația către un teatru care să-l împace pe spectator cu scena”, a precizat acesta. Autoarea a mulțumit celor care au făcut posibilă apariția volumului, evocându-l și pe regretatul profesor Dumitru Irimia, îndrumătorul său de doctorat. “Paginile lucrării îmi par imperfecte pentru că ele definesc o vârstă pe care am depășit-o, dar sper să aveți o întâlnire plăcută cu acest volum și el să vă apropie de doi dramaturgi care au însemnat ceva pentru mine”, le-a spus aceasta invitaților.