Deficit bugetar în învăţământul din judeţul Tulcea

caprita doru.jpgNouă şcoli din Delta Dunării au nevoie de 1.997.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor de personal necesare în cursul acestui an, Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea demarând procedurile pentru acoperirea deficitului bugetar. Inspectorul general şcolar Doru Căpriţă a declarat că în acest an unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ au primit 76.125.000 lei pentru asigurarea cheltuielilor de personal, însă mai multe şcoli, îndeosebi cele din Delta Dunării, îşi vor epuiza bugetul calculat pe baza standardelor de cost pe elev sau pe preşcolar.

”Unele şcoli şi în special cele din Deltă au început să aibă probleme în ceea ce priveşte asigurarea drepturilor salariale încă de la începutul anului financiar, din cauza repartizării trimestriale a bugetului, astfel că nu au putut fi asigurate integral salariile din ianuarie, pentru luna februarie bugetul fiind deja epuizat. Deficitul bugetului din zona deltaică rezultă din faptul că unităţile de învăţământ aflate în localităţi izolate au clase cu efective mici, deoarece elevii nu pot fi deplasaţi dintr-o localitate în alta ca urmare a specificului zonei”, a menţionat, joi, Doru Căpriţă.


El a mai spus că în cazul a nouă şcoli, cele din Sulina, Rosetti, Ceatalchioi, Chilia Veche, Crişan, Maliuc, Pardina, Sfântu Gheorghe şi Grindu, cărora li s-a alocat pentru acest an un buget de 3.313.000 lei, se înregistrează un deficit de 1.997.000 lei, cel mai mare deficit, respectiv 955.000 lei, înregistrându-se în cazul Liceului Jean Bart din Sulina, iar cel mai mic – 17.000 lei – înregistrându-se în cazul şcolii din Grindu. Potrivit sursei citate, probleme similare se înregistrează şi la şcoala din comuna Carcaliu, situată în zona de terasă a judeţului, bugetul acesteia, de 93.000 de lei, fiind subdimensionat, din cauza numărului mic de elevi, respectiv 57. Bugetul necesar acestei unităţi este de 140.000 de lei.

”Am solicitat ministerului de resort suplimentarea bugetului acordat judeţului cu suma de 1.997.000 lei, sumă necesară pentru acordarea drepturilor salariale personalului din unităţile de învăţământ din zona defavorizată Delta Dunării. Până la aprobarea solicitării am cerut Direcţiei Generale a Finanţelor Publice să procedeze la redistribuirea sumelor existente la nivelul judeţului. De asemenea, în primul trimestru s-a realizat distribuirea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA, iar suma de 1.415.000 lei s-a distribuit mai multor şcoli din judeţ. Totodată, suma de 515.000 lei a fost transferată din trimestrul IV în primul trimestru al anului pentru soluţionarea problemei”, a conchis inspectorul general şcolar. Conducerea ISJ a solicitat Prefecturii Tulcea să susţină demersul său de acoperire a deficitului bugetar pe lângă autorităţile naţionale. AGERPRES