Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită demisia premierului Emil Boc în urma deciziei de plafonare a salariilor personalului didactic

hancescu_simion.jpgFederaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră decizia coaliţiei de guvernare luată în data de 31 martie 2011, potrivit căreia salariile personalului didactic sunt plafonate, o încălcare gravă a drepturilor pe care profesorii le-au câştigat în instanţă.

Potrivit preşedintelui FSLI, Simion Hăncescu, Guvernul demonstrează încă o dată, prin această hotărâre, că România nu este un stat de drept, iar nerespectarea justiţiei anulează rolul acesteia. La nivelul FSLI sunt 7.000 de hotărâri judecătoreşti irevocabile pentru reîncadrare potrivit Legii 221/2008 şi peste 50 de mii de procese pe rol.

“Nerecunoaşterea acestor reîncadrări pe posturi şi a majorărilor salariale obţinute prin hotărâri irevocabile reprezintă o nerespectare a rolului pe care îl are un cadru didactic în formarea copiilor, cei care reprezintă viitorul acestei naţiuni. Ţinând cont că protestele organizate de colegii noştri din Botoşani şi Suceava, chiar şi sub forma grevei generale, nu au înduplecat Guvernul, federaţiei noastre îi rămâne o singură şansă, aceea de a se adresa forurilor internaţionale pentru a ne câştiga dreptatea. Cerem, totodată, pe această cale, demisia primului ministru Emil Boc şi a ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, pentru iresponsabilitatea de care dau dovadă şi pentru nerespectarea legilor acestui stat”, a declarat Simion Hancescu.

FSLI reaminteşte membrilor Guvernului faptul că preşedintele Traian Băsescu a declarat că hotărârile judecătoreşti irevocabile se pun în aplicare. “Dacă revenirea economiei româneşti înseamnă noi tăieri de salarii, înseamnă că totul este o minciună, iar România este în plină recesiune”, a mai spus liderul sindical într-un comunicat remis Agerpres.

Premierul Emil Boc a declarat, joi seara, la finalul şedinţei Guvernului, că România nu îşi poate permite să plătească astăzi majorarea salariilor profesorilor cu 50% aşa cum a fost adoptată de Parlament în 2008. Emil Boc a arătat că Executivul a discutat în primă lectură un proiect de act normativ prin care să fie stopat efectul majorărilor salariale acordate cadrelor didactice prin hotărâri ale instanţelor, acesta urmând să fie trimis spre adoptare în Parlament, după ce va primi avizul Consiliului Economic şi Social.

Potrivit premierului, majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% raportat la octombrie 2008, aşa cum s-a aplicat îndeosebi în judeţele Suceava şi Botoşani în urma hotărârilor instanţelor, ar presupune un efort financiar de 500 milioane de euro numai pentru anul în curs. “Bani pe care, din nefericire, România nu-i are sau dacă i-ar lua dintr-un împrumut extern, în ideea că l-am putea primi doar să finanţăm salarii, el ar duce la încălcarea ţintelor de deficit, la compromiterea stabilităţii macrofinanciare a ţării care în acest moment se află sub control”, a evidenţiat şeful Guvernului.

Totodată, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a arătat că actul normativ pe care îl va adopta Guvernul va menţine nivelul actual al salariilor marii majorităţii a cadrelor didactice, urmând să limiteze “la plus 17% din 2008, minus 25% din iunie 2010, plus 15% din octombrie 2010” pe cel al salariilor acelor dascăli care au beneficiat de hotărârile instanţelor care le acordau mărirea de 50% raportat la 2008, îndeosebi cei din Suceava şi Botoşani.

Acest act normativ pe care ministrul a menţionat că şi-l doreşte adoptat cât mai curând nu se va aplica retroactiv, dascălii urmând să primească la salarii mărirea acordată de instanţe până la momentul intrării în vigoare a noii legislaţii. Limitarea salariilor mărite prin deciziile instanţelor va fi aplicată pentru aproximativ 13.000 de cadre didactice dintr-un total de 260.000 la nivel naţional, a mai precizat Funeriu.AGERPRES