Daniel Funeriu: “Legea salarizării profesorilor, pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea, se referă strict la 2011”

funeriudaniel.jpgGuvernul nu a stabilit încă un calendar privind asumarea răspunderii în Parlament pe legea salarizării profesorilor, dar acest lucru se va întâmpla cât de curând, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

“Legea este în mare gata. Sunt stabilite foarte clar grilele de salarizare pentru fiecare funcţie. Documentul a fost discutat în primă lectură în Guvern, urmând ca finalizarea să se producă astăzi, probabil mâine. (….) Grila de salarizare din legea salarizării unitare va începe să funcţioneze din anul viitor, nu din 2011. Un lucru extrem de important este acela că legea pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea este strict pe anul 2011. Această lege este despre salarizarea cadrelor didactice pe anul 2011. Nu este vorba, practic, de grilă, este vorba de salariul de încadrare, cifra respectivă pentru fiecare funcţie didactică şi didactică auxiliară”, a precizat ministrul Educaţiei, la finalul şedinţei BPN al PDL.

Întrebat dacă după apariţia legii de reglementare a salariilor profesorilor vor apărea noi procese intentate de profesori pentru recuperarea drepturilor salariale, ministrul Funeriu a spus că oricine are dreptul să meargă în instanţă.


“În momentul în care există o lege care stabileşte pentru fiecare funcţie didactică nivelul salarizării, nivel egal cu cel din primele luni ale acestui an pentru majoritatea covârşitoare a cadrelor didactice, nu pot exista interpretări. Evident, nimeni nu neagă dreptul cuiva de a merge în instanţă. (…) Concluzia este că, după ce avem decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la recursul în interesul legii al procurorului general, vom putea discuta despre modul în care unificăm pentru toată această perioadă trecută. Pentru că în toată această perioadă trecută, avem fie cadre didactice care au pierdut în instanţă, fie cadre didactice care au câştigat până-n în decembrie 2009. (…) Există o practică
neunitară, până la urmă, pe aceste sentinţe, de unde necesitatea acestui recurs în interesul legii formulat de procurorul general”, a explicat Daniel Funeriu.


În ceea ce priveşte posibilitatea ca în urma deciziei date de ÎCCJ în cazul recursului în interesul legii să crească salariile pentru toţi profesorii cu 50%, până la adoptarea noului act normativ, ministrul Funeriu a spus că aceasta există. “Există această posibilitate. Opinia procurorului general, exprimată în recursul în interesul legii, este că ar trebui să se meargă pe Legea 221 până la data de 31 decembrie 2009. Aceasta este opinia care se desprinde ca fiind opinia majoritară a instanţelor. În consecinţă, aşa cum spuneam, când va exista o decizie ÎCCJ vor începe discuţiile pentru unificare. De ce ? Pentru că oricine va da în judecată după acea decizie va trebui să se raporteze la decizia Înaltei Curţi”, a mai spus Funeriu, care a ţinut să precizeze că decizia ÎCCJ este valabilă pentru “noile procese de acum înainte”.

Despre suma totală pe care Guvernul ar trebui să o plătească pentru onorarea deciziilor date în favoarea profesorilor, ministrul Educaţiei a avansat suma de 500 de milioane de euro. “Suma anuală care ar rezulta, dacă am aplica legea 221, este de aproximativ, pentru toate cadrele didactice, două miliarde de lei anual, respectiv 500 de milioane de euro anual”, a declarat Daniel Funeriu. AGERPRES