Daniel Funeriu consideră că nu există motive pentru a i se solicita demisia

funeriudaniel.jpgMinistrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat marţi, înaintea întâlnirii cu parlamentarii UDMR, la care participă şi premierul Emil Boc, că proiectul de lege referitor la plafonarea salariilor profesorilor este “pe ultima sută de finalizare”, răspunzându-le celor care îi cer demisia că aceasta se dă “atunci când nu rezolvi probleme”.

“Demisia se cere, de obicei, atunci când nu rezolvi probleme. Acum rezolvăm această problemă şi am avut multe discuţii cu colegii deputaţi, chiar şi ieri seară la minister şi, aşa cum aţi văzut, unii dintre ei au anunţat că susţin această angajare de răspundere (pe plafonarea salariilor profesorilor – n.r.). Practic, ceea ce spune Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este că de acum înainte sentinţele care vor intra în pronunţare vor fi astfel încât salariile profesorilor vor fi acordate cu acel spor, pe perioada 1 octombrie 2008 – 31 decembrie 2009. Este limpede că interesul Ministerului Educaţiei este ca salariul să fie unitar pentru toate cadrele didactice, să existe echitate în sistem”, a declarat ministrul Funeriu.

El a precizat că a purtat discuţii cu unii lideri de sindicate în vederea găsirii soluţiilor pentru plata sentinţelor din trecut, punctând faptul că Executivul va respecta sentinţele judecătoreşti.


“Pe perioada trecută, plata acestor sentinţe se realizează prin Ordonanţa 71, care de fapt spune că se vor plăti eşalonat din 2012 încolo. Ştim cu toţii că salariile cadrelor didactice ar trebui să fie mai mari, din păcate aceasta este resursa bugetară a României astăzi şi eu sper ca să intrăm în normal cât mai repede”, a mai spus Funeriu. El a subliniat că plata tuturor sentinţelor din trecut se va face pe baza Ordonanţei 71, într-un mod eşalonat. Cât priveşte proiectul de lege privind plafonarea salariilor cadrelor didactice, ministrul Educaţiei a precizat că acesta este aproape finalizat.


“Proiectul este pe ultima sută de finalizare. Am discutat ieri cu foarte mulţi colegi din Camera Deputaţilor pe această temă, am discutat şi la nivelul Guvernului şi cu alte ministere. Acest act normativ este co-iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei”, a spus Funeriu. Premierul Emil Boc, ministrul Muncii, Ioan Botiş, şi cel al Educaţiei, Daniel Funeriu, discută marţi cu parlamentarii UDMR pe tema plafonării salariilor profesorilor, dar şi pe marginea Legii dialogului social. Şeful Executivului a declarat, săptămâna trecută, că România nu îşi poate permite să plătească astăzi majorarea salariilor profesorilor cu 50%.


Boc a arătat că Executivul a discutat în prima lectură un proiect de act normativ prin care să fie stopat efectul majorărilor salariale acordate cadrelor didactice prin hotărâri ale instanţelor, acesta urmând să fie trimis spre adoptare în Parlament, după ce va primi avizul Consiliului Economic şi Social (CES). Decizia privind modalitatea de adoptare a actului normativ de către Parlament va fi luată numai după ce vor fi adunate avizele necesare, însă “există şi şansa asumării răspunderii’, a precizat premierul. Şeful Executivului şi ministrul Muncii au purtat discuţii şi luni, cu deputaţii PDL.AGERPRES