Liviu Pop anunţă “prioritate zero” pentru examenele naţionale şi examenul de bacaluareat

pop_liviu.jpgMinistrul interimar al educaţiei, Liviu Pop, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că prioritatea zero pentru mandatul său o reprezintă examenele naţionale şi examenul de bacalaureat.

“În perioada foarte scurtă pe care sunt mandatat să conduc ministerul, examenele naţionale şi examenul de bacalaureat reprezintă prioritatea zero. Termenele sunt foarte scurte, unele sunt întârziate. Nu vreau să caut vinovaţii într-o întârziere”, a spus Pop.
Potrivit acestuia, examenele naţionale şi examenul de bacalaureat se vor organiza “corect, legal şi în termen”.

Demnitarul a spus că în cursul zilei de miercuri se va întâlni cu toţi directorii din MECTS pentru a discuta în legătură cu cele două examene.

“Este în joc viitorul a 500.000 de copii care trebuie ca în 45 de zile să dea examenele naţionale şi bacalaureatul”, a spus ministrul interimar.

El a precizat că nu va face nicio modificare de ordin de ministru în următoarele 20 de zile în ceea ce priveşte examenele naţionale şi bacalaureatul. Potrivit reprezentantului MECTS, problemele principale sunt legate de comisiile de bacalaureat şi termenele care sunt depăşite.
Liviu Pop a susţinut că preşedintele Comisiei de bacalaureat va fi secretarul de stat în funcţiune, în acest moment fiind Andras Kiraly.

În ceea priveşte cuantumul sumelor cu care vor fi plătiţi membrii comisiilor examenelor naţionale şi ai examenului de bacalaureat, noul ministru a spus că modificările acestea se vor face doar dacă în cadrul Comisiei de dialog social şi după o analiză.
Liviu Pop a ţinut să precizeze că subiectele privind examenele care vor urma sunt finalizate şi au rămas de rezolvat chestiuni tehnice privind comisiile şi sălile de examinare. Ministrul interimar a mai spus că sălile de examen la bacalaureat vor avea camere video, iar vineri va fi prezentată o situaţie clară privind derularea examenului de bacalaureat şi a testelor naţionale.

Referindu-se la cifrele de şcolarizare, Liviu Pop a spus că acestea vor fi avizate în cursul săptămânii viitoare printr-o hotărâre de guvern. De asemenea, noul ministru a spus că în cursul săptămânii viitoare se vor face precizări privind clasa pregătitoare. AGERPRES