Zeci de elevi premianţi la un concurs interjudeţean pe teme creştine

elevi in banci4.jpgElevi din 12 unităţi de învăţământ din mediul rural din judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud au participat, joi, la Şcoala cu clasele I-VIII din satul Mociu, la festivalul-concurs intitulat “Sfânta Sărbătoare a Paştelui – Tradiţie şi Contemporaneitate”.

Cei 150 de elevi participanţi s-au întrecut în şapte secţiuni: Coşul bunătăţilor de Paşte în comunitatea noastră; Icoane celebre pictate de copii; Lumina din Cer la Ierusalim – eseu de Paşte; Pictura de icoane pe sticlă; Pictarea ouălor; Parada jocului popular; Joaca mieluşeilor de Paşte. Directoarea unităţii şcolare, prof. Doina Moroiu, a declarat, joi, pentru AGERPRES că festivalul este organizat pentru a evidenţia frumuseţea tradiţiei pascale, fiind un îndemn pentru a o continua. În acest an, concursul a fost organizat imediat după Paşte, elevii fiind în vacanţă înainte şi în timpul sărbătorii creştine.

“Sărbătoarea de Paşte se păstrează, în întreaga sa frumuseţe, la Mociu. Pasca şi cozonacii se fac după reţetele transmise din moşi strămoşi. Ca produs tradiţional local se pregăteşte o plăcintă cu varză cu o savoare deosebită. Gospodinele înroşesc şi azi ouăle în foi de ceapă roşie şi le decorează, migălos, cu frunzuliţe. Şi costumele populare tradiţionale se păstrează, unitatea şcolară având propriul
ansamblu folcloric, din care fac parte atât copii de grădiniţă, cât şi elevi şi cadre didactice”, a spus directoarea şcolii.


Câştigătorii au primit premii constând în icoane, cărţi bisericeşti, jocuri pentru copii, iepuraşi de ciocolată şi alte dulciuri. Juriul a oferit şapte premii speciale – Mihaela Mariş şi Denisa Fizeşan de la Şcolile din Măguri-Răcătău şi Mociu, la secţiunea Icoane celebre pictate de copii; Paula Minteuan şi Silviana Creţ de la Şcolile din Căianu şi Cămăraşu, la secţiunea Eseu de Paşte cu tema “Lumina din Cer la Ierusalim”; Crina Vereş de la Şcoala din Mociu, la secţiunea Pictură de icoane pe sticlă; Sidonia Andreea Iuhoş, Şcoala din Palatca, la secţiunea Pictarea ouălor; Gyongyi Pasztor şi Vlad Gorgan de la Şcoala din Palatca, la secţiunea Parada jocului popular.


Premiul I a fost câştigat de elevii Diana Mureşan, Şcoala din Mintiu Gherlii, şi Daniela Kiraly, Grup Şcolar “Ştefan Pascu” din Apahida, la secţiunea Icoane celebre pictate de copii; Teodora Rus, Şcoala din Mociu şi Monica Katalin Ilyes, Şcoala din Palatca, la secţiunea Eseu de Paşte cu tema “Lumina din Cer la Ierusalim”; Adelina Morar, Şcoala “Gelu Românul” din Dăbâca, la secţiunea Pictură de icoane pe sticlă; Ana Teodora Vidrean, Şcoala din Măguri Răcătău, la secţiunea Pictarea ouălor; Anemona Daniela Lăcan şi Grigore Claudiu Pop, Şcoala din Frata, la secţiunea Parada jocului popular. Premiul al II-lea a fost câştigat de opt concurenţi, iar premiul al III-lea de alţi şapte şcolari talentaţi.


Festivalul este organizat de Consiliului Judeţean Cluj, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Scoala cu clasele I-VIII din Mociu. Partenerii manifestării sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Primăria şi Consiliul Local Mociu, Căminul Cultural din Mociu, Organizaţia World Vision International, precum şi Parohiile Ortodoxe “Sfântul Nicolae” şi “Adormirea Maicii Domnului” din localitate. AGERPRES