Oana Badea: “Există voci care susţin ca şcoala să înceapă la 1 septembrie”

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Oana Badea, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că există voci, atât din rândul elevilor, cât şi al cadrelor didactice, care susţin ca anul şcolar să înceapă la 1 septembrie.

O astfel de poziţie exprimată public este cea a Consiliului Naţional al Elevilor, cum că ar fi dispuşi să înceapă şcoala de la 1 septembrie, a spus secretarul de stat din MECTS. Există, de asemenea, foarte multe semnale în acest sens şi dinspre cadrele didactice, a adăugat Oana Badea.

Unii din cei din sistem apreciază că ar fi mai util să înceapă vacanţa de vară mai repede şi să nu se întindă anul şcolar către 1 iulie, a arătat reprezentantul MECTS. În opinia secretarului de stat, o asemenea variantă presupune o reconciliere la nivelul societăţii, pentru că, dacă se începe şcoala la 1 septembrie, “înseamnă că o bucată destul de consistentă din beneficiarii unor programe turistice din perioada 1 – 15 septembrie nu mai există pe piaţă”. “Şi asta înseamnă o altfel de reconciliere, care nu depinde numai de o decizie la nivelul Ministerului Educaţiei. Credem că acest pas îl putem face doar prin dialog”, a subliniat secretarul de stat.

Tendinţa generală este să nu creezi foarte mari perioade în care nu se desfăşoară activitate de tip educativ, a arătat Badea. În opinia ei, o vacanţă de vară de trei luni nu este indicată pentru activitatea specifică unui copil şi în niciun caz nu se poate tinde către asta. Secretarul de stat a amintit şi de rezultatul unei consultări “destul de riguroase” efectuate pe un site, unde rezultatul a spus că aproape 60% din cei chestionaţi îşi doresc revenirea la trimestre. Oana Badea a arătat că există în fapt trei bucăţi de activitate.

“Nu le-am numit însă trimestre, pentru că rămânem conectaţi la Europa şi pentru că avem foarte mulţi elevi care pleacă în anumite perioade în ţări în care există semestre şi apoi se întorc în sistemul nostru, fiindcă se întâmplă ceva în viaţa lor de acolo şi trebuie să revină. Este bine să le asigurăm acest glisaj lin, fără să fie probleme”, a spus aceasta.

“În esenţă însă am răspuns nevoii de trimestrializare a efortului intelectual. Am răspuns încă unei dorinţe: vacanţa de iarnă consolidată, ea este de trei săptămâni, şi vacanţa de primăvară consolidată. Observaţi şi nuanţa pe care o introducem. Până acum, ordinul de ministru şi, în general, exprimarea publică era vacanţă de Crăciun şi vacanţă de Paşte. Trebuie să înţelegem odată, şi ministerul încearcă să facă acest tip de repetare, că vacanţele nu sunt cele care răspund sărbătorilor, vacanţele sunt perioadele de repaus în urma unui efort pe care elevul îl face la şcoală”, a susţinut secretarul de stat.

Oana Badea a făcut referire şi la numărul de zile de şcoală pe care un elev român le parcurge raportat la numărul de zile de şcoală pe care le au elevi din alte state. “Vă dau exemplul ţărilor apropiate nouă – Ungaria sau Bulgaria – şi credeţi-mă că numărul de zile de şcoală pe care le avem noi în România sunt mai puţine cu mult. Aveam o structură consolidată de an şcolar cu aproape 210 zile de şcoală doar în vremea de dinainte de revoluţie, când mergeam şi sâmbăta la şcoală. Atunci aveam acoperit un astfel de număr de zile de şcoală”, a mai spus Badea. AGERPRES