Monica Anisie (MENCS): “Concursurile pentru directori vor fi monitorizate audio-video”

anisie_monica1.jpgConcursurile pentru posturile de director de unităţii de învăţământ preuniversitar vor fi monitorizate audio-video, după modelul examenelor naţionale, a precizat secretarul de stat Monica Anisie.
“Vom avea centru de examen, comisie de concurs şi supraveghere audio-video. Foarte multe mesaje pe care le-am primit în această perioadă erau mesaje care susţineau ideea că există posibilitatea ca acest concurs să fie viciat şi ne solicitau să avem înregistrări audio-video şi să tratăm acest examen exact cum tratăm şi examenele pentru elevi”.

“Interviu şi proba de evaluare a CV-ului – şi la aceste probe vor fi monitorizări audio-video. Tot acest proces de concurs va fi monitorizat de către reprezentanţii ministerului. În fiecare centru de examen vor fi trimişi monitori din partea Ministerului Educaţiei, tocmai pentru a asigura legalitatea acestui concurs, pentru a asigura pe toţi concurenţii că ne dorim să realizăm un concurs pentru profesionalizarea funcţiei de director”, a explicat Anisie.

Ea a precizat că fiecare comisie de concurs va fi compusă, conform Legii educaţiei naţionale, dintr-un reprezentant al inspectoratului şcolar, două cadre didactice desemnate de către consiliul de administraţie al unităţii pentru care candidează cadrul didactic respectiv şi doi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Secretarul de stat a amintit că vor fi scoase la concurs 9.047 de posturi de directori, directori adjuncţi, directori ai palatelor şi cluburilor copiilor. “Ministerul scoate la concurs 6.545 de posturi de directori, dintre care pentru unităţi de învăţământ preşcolar – 800 de posturi, pentru şcoli – 4.955, pentru licee – 585, pentru palate şi cluburi ale copiilor – 203. Referitor la directori adjuncţi – 2.500 posturi, din care pentru şcoli – 1.969, pentru licee – 497, pentru palate şi cluburi ale copiilor – 36. În total vorbim de 9.047 de posturi pe care ministerul le scoate la concurs”, a mai precizat Monica Anisie.
Ministerul Educaţiei va pune la dispoziţia celor care vor să participe la concurs un Telverde – 0800.801.100 – începând cu data de 21 septembrie, în intervalul orar 8,00 – 16,00. Vor fi desemnaţi reprezentanţi ai ministerului care vor răspunde tuturor întrebărilor cadrelor didactice.
Ea a amintit că legislaţia în vigoare prevede ca în şcolile unde nu s-a înscris nimeni la concurs sau candidaţii nu au promovat să fie detaşate de către inspectoratele şcolare pe funcţiile de conducere persoanele care îndeplinesc condiţiile necesare.

Referindu-se la metodologia de concurs, Monica Anisie a subliniat că aceasta a fost supusă dezbaterii publice încă din luna februarie şi poate fi consultată pe site-ul Ministerului Educaţiei. “Şi în anii 2004 şi 2006, când s-au realizat concursurile, în metodologie era prevăzută perioada de concurs. Există aceste metodologii, ele sunt publice. La metodologia din 2006, la articolul 7, este clar precizat faptul că acest concurs se organizează în două perioade ale anului şcolar, şi anume: octombrie-noiembrie şi martie-aprilie. Tot în timpul anului şcolar, niciodată aceste concursuri nu au fost organizate în vacanţă. În vacanţa elevilor se organizează concursurile şi examenele pentru elevi şi pentru cadrele didactice pentru titularizare sau definitivat în învăţământ. Acest concurs se finalizează atunci când începe vacanţa”, a mai declarat secretarul de stat Monica Anisie. AGERPRES