Potrivit ministrului Remus Pricopie, din 2018 ar putea fi introdus învăţământul obligatoriu de la vârsta de 3 ani

gradinita.jpgÎnvăţământul ar putea deveni obligatoriu în România de la vârsta de 3 ani începând din anul şcolar 2018-2019, a estimat joi, la Suceava, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie. “Învăţământul obligatoriu de la 3 ani nu se va întâmpla anul ăsta, nu se va întâmpla în doi ani, dar, progresiv, în maxim 4-5 ani, trebuie să ajungem acolo”, a afirmat Pricopie.

Ministrul Educaţiei Naţionale, prezent la Suceava la deschiderea Congresului Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRo), a prezentat avantajele unei astfel de iniţiative, subliniind diferenţele majore dintre dezvoltarea fizică şi intelectuală a unui copil care a frecventat grădiniţa şi nivelul de dezvoltare al unuia care nu a frecventat învăţământul preşcolar.

“Nu exclud ca următoarea modificare a Legii Educaţiei Naţionale, fie prin Parlament, fie printr-o ordonanţă de urgenţă, să aducă deja o noutate referitoare la acest aspect, respectiv obligativitatea grupei mari la grădiniţă, de la 5 ani, din 2015, şi, estimez că din anul şcolar 2018-2019, învăţământul va fi obligatoriu de la vârsta de 3 ani”, a spus Remus Pricopie.

Prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu, deputat PDL de Suceava, a urat bun venit tuturor oaspeţilor, cu prilejul AGIRo. “Cea de a 36-a ediţie a Congresului AGIRo în Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare, la Putna, Cernăuţi şi Chişinău, marchează rolul unificator al personalităţii educatorului, simbolizat de învăţătorul român, acel Domnu Trandafir pe care nu încetăm să-l invocăm, căutându-i mereu chipul în jurul nostru. (…) Sper să pot înainta propunerea, venită din rândul colegilor dascăli suceveni, de a ridica un monument al învăţătorului la Suceava, oraş şi judeţ recunoscute pentru tradiţia şi calitatea de excepţie a învăţământului şi educaţiei, definite prin multiculturalism şi plurilingvism, prin promovarea competenţei şi a performanţei atât în rândul elevilor, cât şi al slujitorilor şcolii”, a spus prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu.

Actuala ediţie a congresului reuneşte peste o mie de cadre didactice din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Albania şi Croaţia, activităţi ale reuniunii fiind programate şi la Cernăuţi, Chişinău şi Eforie Sud, în perioada 21-28 august. Primul Congres al AGIRo a avut loc în 1898, la Ploieşti. AGERPRES