Senatorul Nicolae Robu susţine că se va opune proiectului care interzice şcolarizarea universitară de stat cu taxă

robu_nicolae.jpgLiberalul Nicolae Robu, secretar al Comisiei de învăţământ din Senat, susţine că se va opune propunerii legislative care vizează introducerea interdicţiei pentru universităţile de stat de a şcolariza studenţi în regim cu taxă.

În opinia sa, şcolarizarea unor studenţi în regim cu taxă în universităţile de stat a fost şi este benefică. “A permis (taxa – n.r.) universităţilor de stat să obţină venituri suplimentare importante, cu ajutorul cărora ele s-au putut dezvolta inclusiv în perioade de subfinanţare de la bugetul de stat, precum cea pe care tocmai o traversăm. A creat o competiţie pentru finanţare între studenţi, motivându-i să înveţe, statutul de student cu taxă/ fără taxă fiind revizuit anual”, a declarat, joi, Nicolae Robu.

El susţine că va face toate diligenţele pentru a-i convinge şi pe alţi colegi să aibă aceeaşi poziţie, astfel încât proiectul să fie respins. Proiectul de lege care prevede eliminarea locurilor cu taxă la universităţile de stat a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, după cum a anunţat marţi preşedintele acestui for, Roberta Anastase.

Actul normativ iniţiat de parlamentarii PDL Cătălin Croitoru şi Petru Filip, care vizează modificarea Legii 1/2011 a educaţiei naţionale, stipulează că în instituţiile de învăţământ superior de stat învăţământul este gratuit pentru cifra de şcolarizare aprobată anual de Guvern. Proiectul menţionează că în ceea ce priveşte universităţile particulare învăţământul este cu taxă, iar cuantumul fiind stabilit de Consiliul de Administraţie sau de Senatul universitar conform prevederilor Cartei universitare.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit acest proiect de lege în condiţiile în care termenul de 22 iunie stabilit pentru dezbatere şi vot final a fost depăşit. Senatul este for decizional cu privire la acest act normativ. AGERPRES