Premii pentru olimpicii la chimie de la Ankara

olimpici chimie 2011.jpgLotul de olimpici români medaliaţi la Olimpiada Internaţională de Chimie a fost premiat, marţi, la întoarcerea de la Ankara, unde au obţinut trei medalii de argint şi una de bronz.

România se poate mândri şi la această ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie cu patru elevi premiaţi: Tudor Bălan de la Colegiul ”Costache Negruzzi” din Iaşi, Alexandru Sava de la Colegiul Naţional ”Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeş şi Vlad Băcăuanu de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti au obţinut medalii de argint şi Silvian Baltac de la Liceul Teoretic ”N.Basarab” din Olteniţa a fost medaliat cu bronz.

Prin programul ”Actavis susţine performanţa” – o acţiune menită să încurajeze lotul României prezent la Olimpiada Internaţională de Chimie – compania farmaceutică Actavis sprijină încă din anul 1992 tinerii cu rezultate deosebite în acest domeniu. Astfel, compania islandeză a premiat olimpicii cu câte 1.500 de euro pentru fiecare medalie de argint obţinută şi cu 1.000 de euro pentru medalia de bronz.

Alături de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), Actavis a susţinut financiar şi deplasarea acestora la Ankara, în Turcia. În plus, începând din anul 2007, programul a fost extins prin oferirea olimpicilor a unei zile de practică în laboratoarele fabricii Sindan Pharma, unitatea de producţie a Grupului Actavis în Bucureşti. Lotul român de olimpici la chimie a fost însoţit la Ankara de prof. dr. Marius Andruh şi de prof. dr. Ştefan Theodor Tomas de la Universitatea din Bucureşti, şi de profesor Daniela Bogdan, inspector general în MECT. Proba practică a fost cea care a avut un grad sporit de dificultate, însă ziua de practică petrecută în fabrică le-a fost de mare ajutor olimpicilor, oferindu-le posibilitatea de a se familiariza cu aparatura de laborator de ultimă generaţie.

”Olimpiada Internaţională de Chimie din acest an a oferit tinerilor români încă un prilej de a-şi dovedi valoarea pe plan mondial. Doresc să îi felicit pe medaliaţii Olimpiadei de la Ankara pentru
că au demonstrat încă o dată că românii pot fi în top şi că ne putem mândri cu valorile româneşti şi în acest domeniu. Actavis va fi mereu alături de tinerii cu performanţe deosebite şi îi va sprijini pentru a le încuraja interesul pentru ştiinţă”, a declarat dr. Alina Culcea, director general al companiei. Potrivit acesteia, la sponsorizarea participării la Olimpiadă şi premiile oferite acestor copii minunaţi, în ultimii patru ani au adăugat o altă componenta importanţă pentru a-i ajuta pe cei care doresc să continue studiile universitare în ţară – o bursă de merit în valoare de 300 euro lunar fiecărui olimpic care decide să urmeze cursurile unei facultăţi de profil în România.

”Până în prezent, şapte elevi beneficiază sau au beneficiat de aceste burse lunare”, a precizat dr. Alina Culcea. Prof. Marius Andruh a subliniat importanţa acestor olimpiade pentru tineri, reliefând că anul acesta a fost pentru prima dată când au fost obţinute rezultate omogene la proba practică. Din 40 de puncte, echipa din România a acumulat peste 30 pentru toţi membrii echipei. Acesta a menţionat că ”subiectele au fost nici mai grele, nici mai uşoare, dar au necesitat multă muncă, ceea ce este de admirat”. Marius Andruh a evidenţiat meritul MECTS, care indiferent de persoana aflată la conducere a susţinut desfăşurarea olimpiadelor, destul de costisitoare.

Tudor Bălan de la Colegiul ”Costache Negruzzi” din Iaşi a declarat cu prilejul premierii că olimpiada din acest an a avut două probe de câte cinci ore. El a spus că a fost mulţumit de rezultatul obţinut. Vlad Băcăuanu de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, care a obţinut medalia de argint, a fost de părere că anul acesta a fost un concurs extenuant. Doi dintre olimpici, Tudor Bălan şi Alexandru Sava, vor pleca la Cambridge, unde vor urma un curs mixt.AGERPRES