Laszlo Borbely: “Proiectul Roşia Montană e o prioritate, oricum am lua-o!”

rosia montana.jpgProiectul minier de la Roşia Montană este “o prioritate, oricum am lua-o”, a declarat vineri, într-un interviu la Radio France International, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
El precizează că tehnologia bazată pe cianuri este acceptată în Uniunea Europeană şi se întreabă ce ţară din UE s-ar gândi să nu exploateze un zăcământ de trei sute de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Ministrul cere însă garanţii că proiectul aurifer nu va dăuna mediului.

Ministrul Laszlo Borbely a menţionat că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu în favoarea proiectului minier de la Roşia Montană nu sunt o noutate, deoarece el a susţinut acest proiect de la început. “Punctul meu de vedere este acelaşi de la preluarea mandatului: eu am spus că o să vin cu o propunere de Hotărâre de Guvern pentru avizul de mediu când voi fi convins sută la sută că sunt respectate cele mai bune pratici din UE şi că nu va dăuna mediului, deci nu va polua mediul această investiţie. Suntem în faza normală de discuţie în comisia tehnică. Investitorul trebuie să răspundă la cele peste cinci sute de întrebări care au fost puse după ce studiul de impact a fost în dezbatere pus pe site-ul ministerului. Eu am avut două-trei solicitări. Cea mai importantă e să-mi demonstreze investitorul că atunci când ajunge cianura în lacul de acumulare nu mai e un pericol pentru mediu, chiar dacă apare o fisură la lacul de acumulare”, a menţionat Laszlo Borbely.

Acesta consideră că nici o ţară din UE nu şi-ar putea permite, dacă ar avea trei sute de tone de aur şi 1.600 de tone de argint zăcământ, să nu le exploateze. “Aici la Roşia Montană şi eu am constatat ca şi preşedintele, aici nu s-a intervenit deloc de 15 ani, la Roşia Montană s-a făcut minerit de două mii de ani şi din păcate, statul a lăsat în paragină, nu a rezolvat problema locuitorilor, trebuia s-o rezolve atunci când a dat licenţa şi nu era acum pustiu acolo, cu toate casele vândute. Deci sunt unele probleme în privinţa cărora nu avem ce face şi sunt altele ce trebuie puse la punct, ca să putem sta drepţi faţă de toată lumea când arătăm cum e tehnologia”, a mai spus Borbely.

În ceea ce priveşte poziţia Ungariei, care se opune proiectului de la Roşia Montană, ministrul Mediului spune că este vorba de o decizie politică, nu una tehnică. “Noi luăm act de această poziţie, le-am dat toată documentaţia, tot studiul de impact, în continuare vom ţine legătura cu ei, dar mergem mai departe şi dacă noi respectăm toate prevederile UE, atunci Ungaria nu poate împiedica pornirea investiţiei, dacă România demonstrează că ţine cont de tot ceea ce ţine de cele mai bune practici în UE. Proiectul Roşia Montană, dat fiind faptul că sunt aceste zăcăminte strategice, normal că preocupă clasa politică şi societatea. Din acest punct de vedere, e clar că e o prioritate, oricum am lua-o!”, a conchis ministrul Laszlo Borbely.