MECTS nu face nicio distincţie între universităţi în funcţie de forma de capital

funeriudaniel.jpgMinistrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat joi, cu prilejul vizitei la Universitatea “Titu Maiorescu”, că ministerul pe care îl conduce este interesat de calitatea educaţiei şi nu face nicio distincţie între universităţi în funcţie de forma lor de capital. El a spus că Legea Educaţiei Naţionale prevede unitatea de reglementare între universităţile publice şi cele private şi a susţinut că în România forma de capital privată este respectată.

“Este foarte important pentru studenţi, pentru statul român şi universităţile româneşti să avem modele de succes atât în ceea ce priveşte universităţile de stat cât şi cele particulare”, a afirmat demnitarul.

Funeriu a susţinut că nici noua clasificare a universităţilor şi nici prevederile Legii Educaţiei Naţionale nu interzic organizarea studiilor de masterat şi doctorat întrucât acestea se desfăşoară în urma acreditării unui program de studiu de masterat şi doctorat.

“Ceea ce spune Legea Educaţiei Naţionale este finanţarea statului. Ea vorbeşte despre modul în care se finanţează aceste programe. Toate programele acreditate şi şcolile doctorale care se vor acredita îşi pot desfăşura studii de masterat şi doctorat”, a susţinut ministrul.

El a ţinut să precizeze că noua clasificare a universităţilor împarte instituţiile de învăţământ superior în instituţii de cercetare avansate şi educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică şi în universităţi centrate pe educaţie. Ministrul Funeriu a atenţionat că nu este vorba despre un clasament în cadrul fiecărei clase făcute în clasificare.

“Nu poate exista o comparaţie, numai la programele de studii se poate face o comparaţie. Clasificarea universităţilor reprezintă o constatare a misiunii proprii pe care fiecare universitate o poate duce la bun sfârşit, iar statul trebuie să îşi investească resursa pentru aducerea la bun sfârşit a unei misiuni specifice fiecărei universităţi. Nu putem face cercetare de nanobiotehnologie într-o universitate nouă care nu are aceste capabilităţi”, a arătat reprezentantul MECTS.

Potrivit acestuia statul trebuie să aloce resursa acolo unde există excelenţă, “cheia succesului şi cheia oricărei modernităţi” a învăţământului superior românesc este ca universităţilor să li se aloce resursa şi să se dea puterea “oamenilor de calitate”. “Doar printr-un salt calitativ al resursei umane se poate face performanţă”, consideră ministrul educaţiei. Referindu-se la Universitatea “Titu Maiorescu” demnitarul a spus că aceasta a făcut eforturi şi a reuşit în ceea ce priveşte dotările şi partea de infrastructură.

Rectorul Universităţii “Titu Maiorescu”, Iosif Urs, a spus că potrivit clasificării, universitatea pe care o conduce este pe primul loc la universităţile centrate pe educaţie având acreditate 14 masterate şi două şcoli doctorale care îşi vor continua activitatea şi după următoarea acreditare. “Vom face în continuare masterate şi şcoli doctorale pentru că baza materială ne dă încredere. Trebuie să ne câştigăm un loc într-o altă clasa valorică”, a spus rectorul Universităţii “Titu Maiorescu”. AGERPRES